Klimatske promjene životno ugrožavaju koale

Anadolija
Klimatske promjene životno ugrožavaju koale
Naučnici su upozorili kako se klimatskim promjenama i povećanjem nivoa mora, povećava i količina soli u listu eukaliptusa kojim se hrane koale, što ove životinje životno ugrožava.

Naučnica Rebecca Montague-Drake uz pomoć uprave grada Port Macquarie, u New South Walesu, u Australiji, sastavila je izvještaj u kojem se navodi kako će klimatske promjene i nivo mora za 50 godina pogoditi 14 posto staništa koala, a za 100 godina 22 posto.

Prema njenim riječima povećanje nivoa mora povećat će i količinu soli u listu eukaliptusa, što će se negativno odraziti na život koala koje žive u priobalnim područjima.

Montague-Drake upozorava i da će promjena uslova okoliša povećati i toksine u listu eukaliptusa, zbog čega će koale imati manje hrane.

Koale su jedan od simbola Australije, a žive na drvetu hraneći se isključivo lišćem eukaliptusa. Statistike pokazuju kako u prirodnim staništima živi oko 40.000 koala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije