Vlasti kineskog grada naredile: Zabranjena putovanja!

0
Radiosarajevo.ba
Vlasti kineskog grada naredile: Zabranjena putovanja!
Foto: EPA-EFE / Hong Kong / Ilustracija

Vlasti grada Putiana na jugu Kine, koje pokušavaju da suzbiju novo žarište koronavirusa naložile su danas stanovnicima da ne napuštaju grad, prekinule saobraćanje autobusa i vozova i zatvorile bioskope, barove i druga mjesta.

Svako ko zbog nekog neophodnog putovanja mora da napusti Putian, grad od 2,9 miliona stanovnika u provinciji Fudžijan južno od Šangaja, mora da podnese dokaz negativnog testa na koronavirus u posljednjih 48 sati, javila je gradska vlada.

Kina je proglasila da je virus pod kontrolom početkom 2020. godine, ali je imala u međuvremenu pojave zaraznijeg delta soja. Vlasti kažu da se većina novih žarišta zaraze može povezati sa putnicima koji stižu iz Rusije, Mjanmara i drugih zemalja.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

U Putianu 19 novoinficiranih za koje se veruje da su se lokalno zarazili prijavljeno je u prethodna 24 časa do ponoći, javila je u subotu Nacionalna zdravstvena komisija.

Prvi slučajevi infekcije u Putianju su đaci iz okruga Sjanju, ali stručnjaci sumnjaju da je zaraza potekla od oca jednog od đaka koji se vratio iz Singapura 4. augusta.

Putnik je prošao kroz 14-odnevni karantin i devet testova, koji su svi bili negativni naveo je list pozivajući se na lokalne vlasti. List je dodao da je taj čovjek imao pozitivan test u petak.

Mještanima sela u Sjanjuu, gdje su zabilježene infekcije, zabranjeno je napuštanje mjesta.

Saobraćanje autobusa i vozova prekinuto je u Putianu u subotu.

Pored toga zatvoreni su bioskopi, teretane, turistička i druga mjesta, a restoranima i supermarketima rečeno je da strogo kontrolišu brojeve klijenata i da provjeravaju temperaturu. U školama je uvedeno obavezno nošenje maski, piše Beta.

Stručnjaci su poslani u Putian da nadgledaju rad na kontroli zaraze, javila je danas zdravstvena komisija.

Kina je prijavila 4.636 umrlih od koronavirusa od 95.199 potvrđenih slučajeva zaraze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije