Kina poručila da se protivi uvođenju sankcija talibanima

0
Fena
Kina poručila da se protivi uvođenju sankcija talibanima
Foto: EPA-EFE / Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin

Kina je saopćila u utorak da bi međunarodna zajednica trebala podržati prilike za pozitivan razvoj dešavanja u Afganistanu, a ne da uvodi sankcije talibanima.

"Međunarodna zajednica trebala bi ohrabriti i promovirati razvoj situacije u Afganistanu u pozitivnom smjeru, podržati miroljubivu obnovu, poboljšati dobrobit naroda i ojačati kapacitete za nezavisni razvoj", izjavio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin novinarima na redovnom dnevnom brifingu za medije.

"Uvođenje sankcija i nametanje pritisaka na svakom koraku ne može riješiti problem i samo može biti kontraproduktivno", kazao je Wang.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Kina, koja dijeli usku granicu s Afganistanom, iskoristila je ružne prizore s kabulskog aerodroma kako bi udvostručila svoje oštre kritike američkih akcija u toj zemlji, a posebno američkih pokušaja uvođenja zapadne demokratrije u Afganistan.

Peking je ostavio otvorenom svoju ambasadu u Kabulu i nastoji održati prijateljske odnose s talibanima, prenosi AP.

Podsjećamo, Kina dijeli 76 kilometara dugu i nepristupačnu granicu s Afganistanom. Vlasti u Pekingu dugo strahuju kako bi Afganistan mogao postati polazna tačka za ujgurske separatiste u osjetljivoj graničnoj regiji Xinjiang.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije