Kina spremna da produbi "prijateljske i kooperativne" veze s Afganistanom

1
Fena
Kina spremna da produbi "prijateljske i kooperativne" veze s Afganistanom
Foto: Twitter / Kineska ambasada u Kabulu

Kina je spremna da produbi „prijateljske i kooperativne“ odnose s Afganistanom, izjavila je glasnogovornica kineske vlade u ponedjeljak, nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom.

Peking nastoji da održi nezvanične veze s talibanima nakon objave američkog povlačenja iz Afganistana, koja je potakla napredovanje tvrdolinijaškog pokreta širom zemlje i njihovo zauzimanje prijestolnice Kabula u nedjelju.

Kina dijeli 76 kilometara dugu i nepristupačnu granicu s Afganistanom. Peking dugo strahuje da bi Afganistan mogao postati polazna tačka za ujgurske separatiste u osjetljivoj graničnoj regiji Xinjiang.

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Talibanska delegacija na najvišem nivou sastala se, međutim, s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem u Tianjinu prošlog mjeseca, obećavajući da Afganistan neće biti korišten kao baza za militante.

Kina će, u zamjenu za to, ponuditi ekonomsku podršku i investicije u obnovu Afganistana.

Kina je danas „pozdravila“ priliku za produbljivanje veza s Afganistanom, zemljom koja je decenijama bila od geostrateškog značaja za velike sile.

"Talibani su u više navrata izrazili nadu da razviju dobre odnose s Kinom, i oni se i sada nadaju kineskom učešću u obnovi i razvoju Afganistana", izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying novinarima.

"Mi to pozdravljamo. Kina poštuje pravo afganistanskog naroda da nezavisno odlučuje o vlastitoj sudbini i spremna je da nastavi razvijati prijateljske i kooperativne odnose s Afganistanom", kazala je.

Hua je pozvala talibane da „osiguraju bezbolnu tranziciju“ vlasti i da se drže svog obećanja da će pregovarati o uspostavi „otvorene i inkluzivne islamske vlade“ i da će obezbjediti sigurnost afganistanskih i stranih građana.

Kineska ambasada u Kabulu ostaje operativna, kazala je Hua, iako je Peking počeo evkuirati kineske državljane iz zemlje mjesecima ranije, u jeku pogoršane sigurnosne situacije, prenosi AFP.

Podsjećamo, ambasada te zemlje u Kabulu otvorena je 2002. godine. Na YouTube kanalu agencije AP dostupan je i arhivski video zvaničnog otvaranja objekta u afganistanskom glavnom gradu.

Sve o dramatičnim događajima u Afganistanu čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije