Zajednička izjava međunarodne zajednice o stanju u Afganistanu

2
Radiosarajevo.ba
Zajednička izjava međunarodne zajednice o stanju u Afganistanu
Foto: EPA-EFE / Afganistan

Više od 60 zemalja izdalo je zajedničko saopštenje o trenutnoj situaciji u Afganistanu.

"S obzirom na pogoršanje sigurnosne situacije, podržavamo, radimo na osiguravanju i pozivamo sve strane da poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak stranih državljana i Afganistanaca koji žele napustiti zemlju. Oni koji imaju moć i autoritet u cijelom Afganistanu snose odgovornost - i odgovornost - za zaštitu ljudskih života i imovine, te za hitnu obnovu sigurnosti i građanskog poretka", stoji o izjavi.

Također u izjavi stoji da Afganistanci i međunarodni državljani koji žele otići moraju to dopustiti te da putevi, aerodromi i granični prijelazi moraju ostati otvoreni i mora se održati mir.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

"Afganistanski narod zaslužuje živjeti u sigurnosti, sigurnosti i dostojanstvu. Mi u međunarodnoj zajednici spremni smo im pomoći", zakljućuju u izjavi..

Zajedničku izjavu su potpisali: Albanija, Australija, Austrija, Bahami, Belgija, Burkina Faso, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Côte d'Ivoire, Hrvatska, Češka, Danska , Dominikanska Republika, El Salvador, Estonija, Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federativne Države Mikronezije, Fidži, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Gana, Grčka, Gvatemala, Gvajana, Haiti, Honduras, Island, Irska, Italija, Japan, Kosovo, Latvija, Liberija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Maršalova ostrva, Mauritanija, Crna Gora, Nauru, Holandija, Novi Zeland, Niger, Sjeverna Makedonija, Norveška, Palau, Panama, Paragvaj, Poljska , Portugal, Katar, Republika Koreja, Republika Kipar, Rumunija, Sijera Leone, Slovačka, Slovenija, Španija, Surinam, Švedska, Togo, Tonga, Uganda, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina i Jemen.

Podsjetimo, Talibani su jučer, poslije brze ofanzive u kojima su osvojili najveći dio Afganistana, ušli u glavni grad Kabul i istakli zastavu na predsjedničkoj palati.

Predsjednik Ashraf Ghani napustio je zemlju kazavši kako je na taj način želio izbježi krvoproliće.

U Kabulu je sinoć i jutros vladao opšti haos pošto je na hiljade ljudi pokušavalo napustiti zemlju. 

Sve o dramatičnim događajima u Afganistanu čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije