... / Kosovo spremno prihvatiti hiljade Afganistanaca koji su sarađivali sa SAD

16. 08. 2021. u 10:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vlada Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem je od sredine jula sarađivala sa američkim vlastima kako bi se razmotrile mogućnosti smještaja za Afganistance koji su sarađivali sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Luan Dalipi, šef kabineta premijera Kosova, je u izjavi za Radio Slobodna Evropa, rekao da će se ovi pregovori "dobro završiti".

„Puno je logističko-tehničkog, bezbedonosnog i društvenog rada, pažljivo postupamo. Sjedinjene Države su naš saveznik i strateški partner", rekao je Daljipi.

Oglasila se i predsjednica Kosova Vjosa Osmani uz navode da je nju kontaktirao američki ambasador u Prištini Philip Kosnett, koji joj je prenio zahtjev predsjednika Joe Bidena da Kosovo privremeno skloni afganistanske civile. Napomenula je da je Kosovo to prihvatilo "bez ikakvog oklijevanja i bez ikakvih uslova".

Osmani je istakla da je Vlada Kosova formirala radnu grupu koja će se, u saradnji sa američkim partnerima, baviti organizacionim pitanjima.

"Državljani Afganistana moraće da prođu kroz cjelokupnu bezbjednosnu procjenu Sjedinjenih Država, ostaće samo privremeno na Kosovu, dok se ne završi njihova dokumentacija za imigracione vize u SAD", rekla je Osmani.

Reuters je 13. avgusta saopštio da je američka Vlada vodila tajne pregovore sa Albanijiom i Kosovom oko pronalaženja privremenog smještaja za Afganistance koji su sarađivali sa snagama SAD u Afganistanu.

Beneficije u zamjenu za brojne Afganistance 

Izvori Rojtersa su naveli da su Sjedinjene države Kosovu ponudile ekonomske i političke beneficije u zamenu da prihvati nekoliko hiljada Afganistanaca. Međutim, američke diplomate su izrazile zabrinutost u vezi mogućnosti Kosova da prihvati Afganistance.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova Ramush Haradinaj je poručio da Kosovo treba dobrovoljno da prihvati da pruži sklonište Afganistancima koji su sarađivali sa SAD. On je podsjetio da su SAD bile uz Kosovo kada su iz ratnih zona u Siriji vraćani građani Kosova.

Potpredsednica opozicione Demokratske partije Kosova Vlora Citaku na svom Facebook nalogu je napisala da Kosovo mora da pokaže svoju velikodušnost i prihvati određeni broj izbeglica iz Avganistana.

"Mi na Kosovu vrlo dobro znamo taj osećaj bespomoćnosti koji vas obuzme u trenutku kada vas neko nasilnim putem izbaci iz kuće", napisala je Čitaku.

Prethodno je Albanija 15. augusta potvrdila da je pozitivno odgovorila na zahtjev SAD oko prihvata Afganistanca, dok ne dobiju vize SAD.

U Avganistanu talibanski militanti brzo preuzimaju kontrolu nad vladinim snagama dok su međunarodne snage, predvođene SAD, počele da se povlače.

Mnogi Avganistanci, koji su sarađivali sa međunarodnim snagama strahuju od odmazde talibanskih militanata.

American State department najavio je novi program koji će omogućiti hiljadama Avganistanaca da se kao izbjeglice presele u SAD.

Međutim, oni najpre moraju biti smešteni u neku o trećih zemalja, gde će boraviti od 12 do 14 meseci, odnosno dok se izanalizira njihova aplikacija za američku vizu.

Sve o dramatičnim događajima u Afganistanu čitajte OVDJE.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)