Kina produžila vojne vježbe u blizini Tajvana

0
Radiosarajevo.ba
Kina produžila vojne vježbe u blizini Tajvana
Foto: EPA / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Kineska vojska najavila je danas novu vježbu u blizini Tajvana, signalizirajući da se aktivnost oko otoka nastavlja nakon niza vježbi koje su održane odmah nakon posjete predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

“Narodna oslobodilačka vojska izvela je danas protupodmorničke i pomorske vježbe u zračnom i morskom prostoru blizu Tajvana", saopćilo je kinesko zapovjedništvo.

U saopćenju se ne precizira gdje se vježba održava niti je li dio četverodnevne serije koja je trebala završiti u nedjelju, piše Bloomberg.

Pogledajte privođenje: Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik predati u nadležnost Tužilaštva KS

Pogledajte privođenje: Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik predati u nadležnost Tužilaštva KS

Napetosti na Tajvanu: Amerikanci osudili kineske vojne vježbe

Napetosti na Tajvanu: Amerikanci osudili kineske vojne vježbe

Podsjetimo, Kina je jučer trabala biti gotova s kontroverznim vojnim vježbama oko Tajvana. Tajvanska vojska objavila je da je u vježbama u subotu učestvovalo 20 kineskih vojnih aviona i 14 ratnih brodova, a kineske bespilotne letjelice ponovno su primijećene iznad otoka Kinmen pod tajvanskom upravom.

Otok se nalazi samo 10 kilometara od lučkoga grada Xiamena na kineskom kopnu. Prema riječima stručnjaka, nije bilo kineskih preleta otoka, također poznatog kao Quemoy, od 1950-ih.

Kinesko vodstvo u Pekingu pokrenulo je manevre kao odgovor na posjetu Nancy Pelosi Taipeiju. Vježbe predstavljaju najveći kineski prikaz vojne snage otkako su raketne vježbe izvedene sredinom 1990-ih potaknule SAD da pošalje dva nosača aviona u Tajvanski tjesnac.

Kina tvrdi da je Tajvan dio njezina suverenog teritorija i prijeti da će silom vratiti otok ako pokuša proglasiti neovisnost. Tajvanci međutim sami sebe odavno smatraju zasebnim narodom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije