Napetosti na Tajvanu: Amerikanci osudili kineske vojne vježbe

0
Radiosarajevo.ba
Napetosti na Tajvanu: Amerikanci osudili kineske vojne vježbe
Foto: EPA / Tajvan

Bijela kuća ocijenila je da su velike kineske vojne vježbe kod Tajvana provokativne i neodgovorne, nakon što su tajvanski dužnosnici rekli da su kineski borbeni avioni i brodovi uvježbavali napad na otok.

"Te aktivnosti značajna su eskalacija nastojanja Kine da promijeni status quo. Provokativne su, neodgovorne i povećavaju rizik za pogrešne procjene", rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

"Također su proturječne našem dugogodišnjem cilju očuvanja mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu, što svijet očekuje", dodao je.

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Kina je velike vojne vježbe kod Tajvana organizovala nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi tom otoku ranije ove sedmice. Kina je također prekinula ključne komunikacijske kanale s Washingtonom te najavila sankcije protiv Pelosi i njezine uže porodice.

SAD odgodio testiranje projektila zbog napetosti oko Tajvana

SAD odgodio testiranje projektila zbog napetosti oko Tajvana

Američki državni sekretar Antony Blinken ocijenio je da je to neodgovorno.

"Kineska odmazda u vidu prekida bilateralnih procesa u osam ključnih područja, uključujući obranu, narkotike, transnacionalni kriminal i klimatske promjene, potez je koji bi kaznio cijeli svijet, a ne samo Sjedinjene Države", rekao je Blinken u subotu na konferenciji za novinare u Manili.

"To uključuje nekoliko vojnih kanala, koji su ključni za izbjegavanje pogrešne komunikacije i krize", rekao je.

"Prekid klimatske saradnje ne kažnjava Sjedinjene Države, kažnjava svijet, posebno svijet u razvoju. Ne bismo trebali držati saradnju taocem u pitanjima od globalnog značaja zbog razlika između naše dvije zemlje", dodao je.

Borba protiv klimatskih promjena ključno je područje saradnje dviju velesila i dvaju najvećih emitera stakleničkih plinova.

"Držat ćemo naše kanale komunikacije s Kinom otvorenima, s namjerom izbjegavanja eskalacije zbog nesporazuma ili pogrešne komunikacije. Održavanje dijaloga nedvojbeno je još važnije kada smo u razdoblju pojačanih napetosti i mislimo da je dijalog vrlo važan element toga", dodao je Blinken, prenosi Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije