Francuska / Kazna 135 eura: Turisti u Parizu zbunjeni pravilima o nošenju maski

10. 08. 2020. u 21:19:00 Fena

Shares: 0

Nošenje maski u nekim prenapučenim predjelima Pariza postalo je obavezno u ponedjeljak u sklopu napora da se zaustavi nagli porast zaraženih Covidom-19, ali turisti su zbunjeni lokacijama na kojima su nova pravila primjenjiva.

Detaljan popis više od 100 zona obaveznog nošenja maski uključuje popularnu četvrt Montmartre, s uskim ulicama i obalama rijeke Sene, ali isključuje druge poznate turističke destinacije kao što su Eiffelov toranj, Elizejska polja i veliko trgovačko područje Les Halles.

"Nije nam jasno. Mi smo turisti tako da ne znamo u kojim zonama moramo da nosimo masku. Pretpostavljamo da se radi o lokacijama na kojima se skupljaju turisti, ali nema znakova, pa je prilično nejasno", rekao je Dominico Ditoma, francuski turista koji s porodicom posjećuje Montmartre.

Svi koji su stariji od 11 godina moraju platiti novčanu kaznu od 135 eura ako ih se uhvati bez maske na mjestima na kojima je obavezna.

Službenica gradske vijećnice Audrey Pulvar branila je kompleksnu mapu za obavezno nošenje maski - koja je dostupna na gradskoj web stranici - rekavši da je u "fazi razvoja" i temelji se na kriterijima poput mogućnosti ljudi da u određenom prostoru poštuju pravila fizičke distance.

"Zbog toga je u pojedinima ulicama u jednom dijelu obavezno nošenje maske, a drugom nije", kazala je Pulvarza lokalne medije u ponedjeljak.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA