Katar domaćin Međunarodnog sajma hortikulture EXPO 2023.

0
Radiosarajevo.ba
Katar domaćin Međunarodnog sajma hortikulture EXPO 2023.
Foto: QNA / Katar domaćin Međunarodnog sajma hortikulture EXPO 2023.

Država Katar od narednog mjeseca bit će domaćin velikog Međunarodnog sajma hortikulture EXPO 2023. Ovo je prvi ovakav sajam kojem je domaćin jedna država Bliskog istoka i sjevera Afrike.

Najavljeno je učešće 80 zemlja, uz međunarodne organizacije i gradove, a cijeli događaj će trajati 179 dana, od 2. oktobra 2023. do 28. marta 2024. 

Zanimljivo je da će se EXPO 2023. održati na površini od 1,7 miliona metara kvadratnih u živopisnom parku Al Bidda, u srcu Dohe, a prema očekivanjima organizatora tokom šest mjeseci trajanja Međunarodnog sajma zemlju Zaljeva će posjetiti više od tri miliona ljudi.

Benjamina Karić: "Profesionalni mediji i novinari su opća dobrobit cijelog društva"

Benjamina Karić: "Profesionalni mediji i novinari su opća dobrobit cijelog društva"

Planirana tematika EXPO-a 2023. bit će „Zelena pustinja, bolje okruženje“, a izložba će imati i četiri podteme: moderna poljoprivreda, tehnologija i inovacije, svijest o životnoj sredini i održivost.

Cilj Katara zapravo je okupiti lidere u ovoj oblasti i inovatore kako bi se pokrenuo novi i održivi načini ozelenjivanja pustinje. Dodatno, namjera je da se potaknu inovacije u području hortikulture osvjetljavajući pritom i probleme okoliša, posebno u zemljama s pustinjskom klimom, uz predstavljanje inovativnih rješenja u toj oblasti.

Katar domaćin Međunarodnog sajma hortikulture EXPO 2023.
Foto: QNA: Katar domaćin Međunarodnog sajma hortikulture EXPO 2023.

Kako navode organizatori, ovo je izvrsna prilika za stručnjake da saznaju više o najnovijim metodama održive poljoprivrede, kao i inovacijama koje će „olakšati razvoj poljoprivrede i promijeniti način života“.

Katar, naime, prepoznaje poljoprivredu kao održivo rješenje za globalna pitanja vode, energije i sve izraženije nestašice hrane. Klima, voda i tlo neophodni su resursi, te će ovaj globalni događaj promovirati pionirske korake u podršci zelenijoj životnoj sredini.

Na EXPO-u Doha 2023. „ideje se spajaju s vještinama za doprinos izgradnji održive budućnosti kroz plodonosnu međunarodnu saradnju“, poručeno je.

Generalni sekretar EXPO-a 2023. u Dohi, Mohammed al-Khoury, ranije je pozvao cijeli svijet da se okupi u Dohi, „dok pokušavamo da nađemo nove načine za saradnju i izgradnju boljeg i zelenijeg sutra“.

Prema organizatorima i domaćinima, ovaj događaj pruža jedinstvenu priliku da angažiramo različite sektore, uključujući vladine i poluvladine subjekte, nevladine organizacije, ekologe, preduzeća i porodice iz čitavog svijeta.

Katar domaćin Međunarodnog sajma hortikulture EXPO 2023.
Foto: QNA: Katar domaćin Međunarodnog sajma hortikulture EXPO 2023.

„Očekuje se da će izložba imati veliki utjecaj i da će ostaviti trajno naslijeđe Kataru, široj regiji i svijetu u cjelini, jer stavlja naglasak na širok dijapazon tema, uključujući ekonomiju, održive stilove života, obrazovanje, zabavu i inovacije“, rekao je ranije generalni sekretar Al-Khoury.

Ciljevi EXPO-a  Doha 2023. slijede nacionalnu viziju Katara 2030, putokaz za budući razvoj koji ima cilj da ovu zemlju transformira i učini sposobnom da održi svoj razvoj i osigura visok životni standard za svoje stanovništvo i buduće generacije. Otud je ovo samo jedan od nekoliko progresivnih događaja razvojne prekretnice Katara. Nacionalna vizija 2030. naglašava održivost unutar četiri razvojna stuba: ekonomski, društveni, ljudski i okolišni.

Katar organizira Međunarodnu konferenciju o obrazovanju afganistanskih žena, poziv dobio i Konaković

Katar organizira Međunarodnu konferenciju o obrazovanju afganistanskih žena, poziv dobio i Konaković

Sada već poznata Hayya kartica omogućit će posjetiteljima prošlog Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru, jednog od najuspješnijih ikada, da posjete i EXPO 2023. Ova aktivnost implementirat će se u saradnji s Qatar Tourismom tokom šest mjeseci trajanja sajma.

Hayya platforma pokrenuta je tokom FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru 2022. kao navijački ID koji je vlasnicima ove kartice omogućavao ulazak u Katar i na stadione, ali i učinio dostupnim besplatan pristup uslugama podzemne željeznice i autobusa. Ministarstvo unutrašnjih poslova produžilo je validnost kartice Hayya, čime je njezinim vlasnicima izvan Katara omogućen ulazak u tu zemlju do 24. januara 2024. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije