Ministar Države Katar dolazi u BiH: Poznato s kim će se sastati

2
Radiosarajevo.ba
Ministar Države Katar dolazi u BiH: Poznato s kim će se sastati
Foto: Ambasada Katara u BiH / Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanim

Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanim naredne sedmice dolazi u višednevnu radnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Ministar Al Ghanim, koji će u Bosni i Hercegovini boraviti od 11. do 15. septembra, tom prilikom imat će niz susreta na visokoj razini, te posjetiti nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, gdje će se upoznati s realizacijom projekata u različitim oblastima koje finansira katarska vlada.

Visoki zvaničnik susrest će se u srijedu, 13. septembra, tokom odvojenih posjeta, sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisom Bećirovićem, zamjenikom predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, dr. Denisom Zvizdićem, te ministrom za ljudska prava i izbjeglice Sevlidom Hurtićem.

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Dan ranije, 12. septembra, Al Ghanim će razgovarati i s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH dr. Huseinom ef. Kavazovićem, nakon čega će posjetiti Gazi Husrev-begovu biblioteku, koja je izgrađena sredstvima Države Katar, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, objekt Ženske medrese u okviru Gazi Husrev-begove medrese, te RTV BIR.

Zvanična Doha u ovom trenutku realizira iznimno vrijedne projekte u Sarajevu, Zenici, Lukavcu, Travniku i Fojnici.

Država Katar i Bosna i Hercegovina ove godine obilježavaju 30. godišnjicu uspostave bilateralne sradanje. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je ovim povodom u julu ove godine ocijenio kako su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Države Katar vrlo dobri i prijateljski. Dobra bilateralna saradnja prisutna je u kontinuitetu već dugi niz godina, a 2023. godina je godina u kojoj obilježavamo tri decenije od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Državni vrh BiH iskazao zahvalnost ambasadoru Al-Khateru: Čovjek koji je pokazao veliko srce Katara

Državni vrh BiH iskazao zahvalnost ambasadoru Al-Khateru: Čovjek koji je pokazao veliko srce Katara

Dodao je da je mnogo toga što bi se moglo izdvojiti kao rezultat dobrih odnosa i saradnje naših dviju prijateljskih država jer je Katar i bilateralno i u okviru Organizacije islamske konferencije (OIC) pružao kontinuiranu humanitarnu, političku, ekonomsku i vojnu podršku Bosni i Hercegovini.  Podsjetio je na podršku u jeku pandemije koronavirusa, ali i ranijih godina tokom katastrofalnih poplava, kada je dopremljeno 45 tona pomoći građanima u poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine.

Reisu-l-ulema Kavazović ranije je, također, kazao da je Država Katar prijateljska država, koja je uvijek pomagala i stajala uz Bosnu i Hercegovinu. Upućujući riječi zahvalnosti, on je tada naveo da je Katar ponos muslimanskog svijeta, te da je to vrlo uređena država, koja ima ciljeve i koja zna gdje ide. Poručio je tada da s "velikom ljubavlju naš pogled je upućen Državi Katar".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije