Katar organizira Međunarodnu konferenciju o obrazovanju afganistanskih žena, poziv dobio i Konaković

4
Radiosarajevo.ba
Katar organizira Međunarodnu konferenciju o obrazovanju afganistanskih žena, poziv dobio i Konaković
Foto: Arhiv / Sa konferencije o pravima žena na Baliju

Država Katar, u saradnji s Republikom Indonezijom, organizira 28. i 29. novembra ove godine u Dohi 2. Međunarodnu konferenciju o obrazovanju afganistanskih žena na visokom nivou.

Katarska državna ministrica za međunarodnu saradnju Lolwah Rashid Al-Khater, inače prva žena koja je bila glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova, uputila je poziv za učešće ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću.

U skladu s nastojanjima ove zemlje Arapskog zaljeva, koja stalno radi na popravljanju položaja afganistanskog naroda, a posebno u segmentu obrazovanja i razvoja, očekuje se da će pozivi iz Dohe za učešće na ovoj značajnoj konferenciji, također, biti upućeni i predstavnicima akademske zajednice, nevladinog sektora, kao i aktivistima koji djeluju na polju ljudskih prava iz Bosne i Hercegovine.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Prva Međunarodna konferenciju o obrazovanju afganistanskih žena održana je u decembru prošle godine na indonežanskom Baliju, uz zajedničko predsjedanje Republike Indonezije i Države Katar.

Na konferenciji je prisustvovalo više od 40 zemalja svijeta, uz veliki broj obrazovnih organizacija i institucija, kao i predstavnici Ujedinjenih nacija (UN), Europske unije (EU), UNESCO-a, Organizacije islamske saradnje (OIC), Svjetske islamske banke...

Predstojeća 2. Međunarodna konferencija o obrazovanju afganistanskih žena potvrđuje predanost zvanične Dohe naporima za podršku razvoju i prosperitetu Afganistana.

Državni vrh BiH iskazao zahvalnost ambasadoru Al-Khateru: Čovjek koji je pokazao veliko srce Katara

Državni vrh BiH iskazao zahvalnost ambasadoru Al-Khateru: Čovjek koji je pokazao veliko srce Katara

Povodom predstojeće konferencije ministrica Al Khater se 1. augusta sastala i sa specijalnom predstavnicom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za afganistanske žene i ljudska prava, Rinom Amiri, koja je izrazila je zahvalnost svoje zemlje Državi Katar za njene napore u pružanju podrške stabilnosti i razvoju u Afganistanu.

Ministrica Al-Khater je na stanovištu da je obrazovanje islamska vjerska obaveza koja uključuje i žene i muškarce, da tome svjedoči i praksa poslanika Muhameda a.s., te da islamske zemlje moraju više raditi na tome da posvjedoče ove „uzvišene vrijednosti i učenja istinske islamske vjere“.

Država Katar se snažno zalaže za ponovno otvaranje škola za djevojčice u Afganistanu.

Međunarodni sajam knjiga u Dohi okupio 500 izdavača iz čak 37 zemalja

Međunarodni sajam knjiga u Dohi okupio 500 izdavača iz čak 37 zemalja

Najavljeno je više od 75 miliona dolara pomoći toj zemlji, čime Doha iskazuje svoju predanost brojnim projektima za podršku afganistanskim ženama, uključujući i programe stipendiranja i finansiranje programa obuke u Afganistanu na raznim područjima.

S toga je naglašena važnost najavljene Međunarodne konferencije o obrazovanju afganistanskih žena, koju Država Katar smatra dobrom prilikom za razmjenu iskustava i istraživanje kako bi se izgradila koordinirana, sveobuhvatna i dugoročna strategija koja će podržati sve žene u Afganistanu.

Inače, ministrica Al-Khater je u decembru 2022. pozdravila Zajedničku izjavu 1. Međunarodne konferencije o obrazovanju afganistanskih žena kao važan korak u isticanju predanosti međunarodne zajednice u obrazovanju žena Afganistana, kao i potrebi pronalaženja čvrstih rješenja za uklanjanje prepreka koje ograničavaju pristup afganistanskih djevojčica i žena obrazovanju. 

Elmedin Konaković
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Elmedin Konaković

Ona je tom prilikom upozorila kako se afganistanski narod općenito, a ne samo žene, suočava s poteškoćama u raznim aspektima života, dodajući da teška ekonomska situacija u zemlji dodatno smanjuje mogućnosti za djevojčice, ali i dječake, da se obrazuju, pozivajući međunarodnu zajednicu da se posveti pomoći cijelom afganistanskom narodu u stvaranju boljih mogućnosti za školovanje djece i mladih u toj zemlji.

Važno je istaknuti i napore Fondacije Obrazovanje iznad svega (EAA), koju je utemeljila šeika Mozabint Nasser, bivša prva dama Države Katar i majka katarskog emira, Tamima bin Hamada Al-Thanija, kao i Katarskog fonda za razvoj na ovom polju.

Naime, ove organizacije predano rade na tome kako bi osigurale kvalitetno obrazovanje za milione afganistanske djece.  U okviru poduzimanja konkretnih aktivnosti pokrenut je Qatar Afghan Scholarship Project (QASP), zahvaljujući kojem je 250 studentica i studenata iz Afganistana nastavilo svoj obrazovanje u akademskoj 2022./2023. godini. 

Katar je odlučan da nastavi braniti prava svih u Afganistanu, a posebno prava žena, potvrđujući da će zajedno s međunarodnim partnerima raditi na stvaranju uvjeta za stabilnost i prosperitet te zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije