Premijer Katara se susreo sa Zelenskim: Doha će pružiti 100 miliona dolara pomoći Ukrajini

1
Radiosarajevo.ba
Premijer Katara se susreo sa Zelenskim: Doha će pružiti 100 miliona dolara pomoći Ukrajini
Foto: Twitter / Jassim Al-Thani i Volodimir Zelenski

Premijer i ministar vanjskih poslova Države Katar šeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani susreo se u petak s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u predsjedničkoj palači u Kijevu, piše Bosnian News Service.

Na početku sastanka, premijer i ministar vanjskih poslova Države Katar prenio je pozdrave katarskog emira, šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija predsjedniku Ukrajine, kao i njegove želje za dobro zdravlje i blagostanje ukrajinskog lidera, a za mir i stabilnost prijateljskom ukrajinskom narodu.

Premijer Katara objavio je na Twitteru informaciju o susretu sa predsjednikom Zelenskim, najavivši, u skladu sa direktivama Emira Države Katar, podršku Dohe od čak 100 miliona dolara Ukrajini, te dodjeli 50 univerzitetskih stipendija za ukrajinske studente.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Premijer Ukrajine Denis Šmihal ranije danas je, također, potvrdio da će Katar Ukrajini pružiti 100 miliona dolara humanitarne pomoći za podršku zdravstvu, obrazovanju i razminiranju, prenijele su svjetske agencije.

Kako je prenijela katarska novinska agencija QNA, tokom sastanka dvije strane su se dotaknule odnosa bilateralne saradnje dvije zemlje. Razgovarano je o najnovijem razvoju događaja u rusko-ukrajinskoj krizi i načinima za njezino mirno rješavanje. Također, su razmijenili stajališta o nizu regionalnih i međunarodnih pitanja od zajedničkog interesa.

Ukrajinski predsjednik zahvalio je Državi Katar na stavu o rusko-ukrajinskoj krizi, potvrdivši spremnost na saradnju dvije zemlje, posebno na polju ekonomije.

S druge strane, premijer i ministar vanjskih poslova potvrdio je stav Države Katar o podršci svim međunarodnim naporima da se pronađe mirno rješenje rusko-ukrajinske krize kroz dijalog i diplomatska sredstva, te da se ne poduzimaju bilo kakvi koraci koji bi doveli do daljnje eskalacije.

Zelenski potpisao zakon: Ukrajina više neće slaviti Božić 7. januara

Zelenski potpisao zakon: Ukrajina više neće slaviti Božić 7. januara

Nadalje, visoki zvaničnik Države Katar je istakao važnost poštivanja suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, te njezine "teritorijalne cjelovitosti unutar međunarodno priznatih granica", ističući u tom pogledu potrebu pridržavanja Povelje Ujedinjenih nacija (UN) i utvrđenih načela međunarodnog prava. Uz obvezu rješavanja međunarodnih sporova mirnim putem, te suzdržavanje od prijetnje ili uporabe sile, odnosno "poštivanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti država".

Sa strane zvanične Dohe je istaknuta potreba rada na povratku crnomorskog dogovora o žitu kako bi se osigurala sigurnost globalnih linija opskrbe hranom i pristizanje pošiljki hrane potrošačima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije