Bojan Mustur: Kako je Katar postao središte globalnog sporta

1
F. V.
Bojan Mustur: Kako je Katar postao središte globalnog sporta
Foto: Anadolija / Argentina-Francuska

Nakon veoma uspješne organizacije Svjetskog prvenstva (SP) u nogometu prošle godine i najboljeg finala Mundijala ikada, Država Katar, kako je ovih dana potvrdila FIBA, 2027. godine će biti domaćin i najbolje smotre svjetskih košarkaških reprezentacija.

Istovremeno, danas u Kataru počinje Svjetsko prvenstvo u džudou, a na naredne sedmice bit će održan i finalni žrijeb Azijskog kupa koji će se od 12. januara do 10. februara 2024. godine igrati na šest od osam stadiona na kojima je igrano SP.

Rukomet, boks, atletika…

Prethodno je Katar bio domaćin svjetskih prvenstava u rukometu, boksu, umjetničkoj gimnastici i atletici… Sve to ovu zemlju Arapskog zaljeva potvrđuje kao istinsko globalno sportsko središte.

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Povodom dodjeljivanja domaćinstva još jednog svjetskog sportskog događaja Kataru za Radiosarajevo.ba govori Bojan Mustur, prva osoba koja je magistrirala na SP u Kataru. Mustur živi i radi u Dohi, Katar. Kao strani glasnogovornik akreditovan od strane Qatar News Agency-QNA piše za sarajevski dnevni list „Oslobođenje“.

Član je Međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists - IFJ), Međunarodnog udruženja sportskih novinara (International Sports Press Association - AIPS), Udruženja sportskih novinara Bosne i Hercegovine (Association of Bosnia and Herzegovina Sports Journalists) i Udruženja novinara Bosne i Hercegovine (Association of Bosnia and Herzegovina Journalists). Izvještavao je sa Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine (FIFA World Cup Qatar 2022TM), FIFA Arapskog prvenstva 2021. (FIFA Arab Cup Qatar 2021TM), Azijske lige prvaka (AFC Champions League), te mnogih drugih katarskih fudbalskih takmičenja.  Sve to potvrđuje da je odličan sagovorik na ove teme.

Hrvatska - Maroko u Kataru 2022 za bronzanu medalju
Foto: EPA-EFE: Hrvatska - Maroko u Kataru 2022 za bronzanu medalju

Radiosarajevo.ba: Kako je u Dohi dočekana vijest o novom domaćinstvu jednog velikog svjetskog sportskog događaja, i to košarke?

Mustur: Vijest je dočekana sa oduševljenjem. Jako je dobro za Katar da je dobio organizaciju jednog velikog sportskog događaja baš 2027. godine, jer je te iste godine bidovao i za Azijski kup u fudbalu. Kako je Kina organizaciju ovog turnira za 2023. godinu otkazala zbog pandemije, onda je Katar preuzeo domaćinstvo, dok je Kraljevina Saudijska Arabija organizaciju ovog prestižnog fudbalskog turnira dobila četiri godine kasnije, dakle 2027. godine. Nakon Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine, za Katar kao državu, je iznimno korisno da zadrži kontinuitet organizacije najvažnijih sportskih događaja na svijetu.

Obilježen Dan sporta Države Katar: Legendarni Zmajevi i Ambasada Katara odigrali revijalnu utakmicu

Obilježen Dan sporta Države Katar: Legendarni Zmajevi i Ambasada Katara odigrali revijalnu utakmicu

Ponosni domaćin

Radiosarajevo.ba: Kako se na ovaj događaj gleda nakon nedavnog domaćinstva SP u nogometu?0

Mustur: Rekao bih da je to logičan i očekivan slijed, s obzirom da je Katar već do sada bio domaćin Svjetskog prvenstva u rukometu (2015), boksu (2015), umjetničkoj gimnastici (2018.), atletici (2019.), fudbalu (2022), a uskoro u Dohi počinje i prvenstvo u džudou (7-14. maja).  Naredne godine nas očekuje još jedno Svjetsko prvenstvo, a to je u plivanju, vaterpolu i skokovima u vodu. Također, Doha će biti ponosni domaćin i Svjetskog prvenstva u stonom tenisu 2025. godine...

Treba imati u vidu da je Katar kao zemlja, s obzirom na njenu veličinu i populaciju, idealan domaćin jer se gotovo sve sportske arene nalaze u krugu od maksimalno 30 kilometara. To umnogome utiče da baš žiri dodijeli domaćinstvo ovoj arapskoj zemlji, jer je logistika, kao jedan od krucijalnih faktora, pojednostavljena, i dovedena gotovo do savršenstva.

Mora se priznati, da to nije slučaj sa drugim zemljama u svijetu. Naglašavam da su uslovi i kriteriji za dobijanje organizacije jednog velikog sportskog događaja jako zahtjevni, odnosno rigorozni, a to samo potencira tezu da je Katar izvanredan domaćin sa jasno razrađenom vizijom poslovnog uspjeha i prosperiteta na Bliskom istoku.

Radiosarajevo.ba: Da li se i ovim domaćinstvom Katar definitivno etablira kao globalno sportsko središte?

Mustur: Katar se zasigurno etablirao kao globalno sportsko središte već onog trenutka kada je dobio organizaciju Svjetskog prvenstva u fudbalu, 2022. godine. S obzirom da je više od deset godina naporno radio na izgradnji infrastrukture, te na rastu i razvoju zemlje i svih njenih građana, ti činioci su dovoljni da jednu zemlju etiketiraju kao uspješan sportski hub.

Nakon uspješnog Svjetskog prvenstva: Katar ima plan da postane globalna turistička destinacija

Nakon uspješnog Svjetskog prvenstva: Katar ima plan da postane globalna turistička destinacija

Uspjeh nije došao preko noći

Radiosarajevo.ba: Kakva su očekivanja u svjetlu predstojećeg domaćinstva Azijskog kupa ove godine?

Mustur: Očekivanja u vezi organizacije Azijskog kupa su itekako velike. Ovo je treći put, nakon 1988. i 2011. godine, da Katar kao zemlja organizuje najveći fudbalski događaj na tlu Azije.

Treba imati u vidu da ova zaljevska zemlja brani titulu i da je dovođenjem novog selektora Portugalca, Carlos Queiroza, napravljen odličan iskorak. Queiroz je trener sa velikim iskustvom i integritetom, selekciju Irana je vodio na tri Svjetska prvenstva (2014, 2018, 2022), a dugo godina je bio i pomoćnik sir Alexa Fergusona u Manchester Unitedu. Turnir će se igrati na šest od ukupno osam stadiona koji su bili domaćini prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva, te treba očekivati veliki spektakl.

Radiosarajevo.ba: Kako vidite značaj sporta u svjetlu međunarodne promocije Katara?

Mustur: Katar je kao država odavno shvatio da su sport, kultura i umjetnost jedini pravi i istinski ambasadori jedne zemlje u svijetu. S obzirom da Katar ima, sada se već sa sigurnošću može reći, neprocjenjivo i nadasve uspješno iskustvo u kreiranju i organizovanju najvećih i najznačajnijih svjetskih sportskih događaja, to je i više nego dovoljan i očigledan dokaz međunarodne promocije i reputacije u svijetu.  Treba istaći da ovaj uspjeh nije izgrađen preko noći, te da je ova zemlja sa velikim naporom dugi niz godina radila na sopstvenoj promociji kako bi se dokazala kao briljantna sportska sila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije