Zbog finala u Kataru mijenjaju se tri pravila: Uvode se novine koje se neće dopasti svim navijačima

0
Radiosarajevo.ba
Zbog finala u Kataru mijenjaju se tri pravila: Uvode se novine koje se neće dopasti svim navijačima
Foto: EPA-EFE / Katarski Emir ukazao veliku čast Lionelu Messiju

Svjetska nogometna federacije (FIFA) je svjesna da nogomet nije toliko interesantan mlađim generacijama, koje nemaju toliko strpljenja da "dva sata sjede i gledaju utakmicu u kojoj nekad ne bude ni gola", pa je stoga konstantno u potrazi za pravilima koja će doprinijeti da igra postane atraktivnija.

Za sada, FIFA ne planira da napravi takvu drastičnu promjenu, ali je predsednik ove organizacije Gianni Infantino objasnio da će sudijska nadoknada ubuduće biti znatno duža, kao što je to bio slučaj i na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

"Proslave golova ne možemo i ne smijemo da ukinemo. Moraju da se nastave jer to je poenta fudbala, ali morat će se dodati vrijeme koje se gubi. Pravila fudbala su univerzalna i moraju se primjenjivati ​​do kraja i tokom cijele utakmice", rekao je Infantino.

Planirani radovi na vodovodnoj mreži u Sarajevu: Očekivani prekidi snabdijevanja vodom u više ulica

Planirani radovi na vodovodnoj mreži u Sarajevu: Očekivani prekidi snabdijevanja vodom u više ulica

Osim ovoga, FIFA se sprema za još neke promjene.

Više neće biti drama ako rezervni nogometaši uđu na teren dok se postiže pogodak (što je recimo bila drama u finalu u Kataru kada su su se žalili i jedni i drugi), dok je još jedno pravilo inspirisano najvažnijom utakmicom 2022.

Uvodi se Anti-Martinez pravilo, po ugledu na golmana Argentine koji je ometao igrače tokom izvođenja penala.

Također, jedno od najvažnijih novina predstavlja i da se ofsajd neće više dosuđivati kada igrač primi loptu nakon što je protivnik namjerno igrao loptom, pa čak i ako je to bilo rukom.

Ni riječi o turskom kuharu Nusretu

Najgora sramota na Mundijalu u Kataru bio je Salt Bae.

Poznati turski kuhar Nusret Gokce kojeg je internet prozvao Salt Bae, ponovno je tokom Mundijala bio u medijima. Kao što vjerojatno možete pretpostaviti, razlog ni ovog puta nije nešto pozitivno niti vrijedno divljenja, već još jedan u dugom nizu skandala, poluskandala i iritantnih nebitnosti koje su obilježile njegovu karijeru.

Leo Messi i Nusret Salt Bae u Kataru
Foto: Instagram: Leo Messi i Nusret Salt Bae u Kataru

Gökce se pojavio na dodjeli medalja i pehara argentinskim nogometašima, dirao pehar, pretvarao se da ga soli, fotkao se s njim, trpao medalje u usta i naslikavao se s igračima te pritom prekršio niz FIFA-inih pravila, zbog čega navijači od Federacije traže da to ponašanje sankcionira, dok drugi samo smatraju da je riječ o bahatom ponašanju internetskog bezveznjaka.

Infantino o njegovom bahatom ponašanju nije ni govorio. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije