FIBA prelomila: Košarkaško SP 2027. u Kataru, žensko SP 2026. u Njemačkoj

0
Fena
FIBA prelomila: Košarkaško SP 2027. u Kataru, žensko SP 2026. u Njemačkoj
Foto: Twitter / Košarkaši idu u Katar

Svjetska košarkaška organizacija (FIBA) dodijelila je domaćinstvo Svjetskog košarkaškog prvenstva za muškarce 2027. godine Kataru, dok će se Svjetsko prvenstvo za košarkašice, koje je na programu godinu dana ranije, igrati u Njemačkoj.

FIBA je saopćila kako će se sve utakmice muškog turnira na kojem će nastupiti 32 reprezentacije, igrati u Dohi, glavnom gradu Katara.

Kao jedan od razloga zašto je domaćinstvo dodijeljeno Kataru navedena je dobra povezanost direktnim letovima Dohe s većinom zemalja, potencijalnim sudionicima SP-a, kao i savremeni sistemi javnog transporta u tom gradu.

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

U prilog katarskoj kandidaturu ide i to što su sve dvorane u kojima će se igrati već izgrađene uz široku primjenu "zelenih tehnologija", a to će pomoći da SP 2027. bude događaj s "ugljičnom neutralnosti", navela je FIBA.

Što se tiče SP-a za košarkašice, njih će ugostiti Berlin, a igrat će se u Areni Berlin i dvorani Max-Schmeling. Njemačka će tako drugi put u historiji ugostiti najbolje košarkašice svijeta, nakon 1998. godine.

Na SP-u 2026. godine po prvi put nastupit će 16 najboljih ženskih reprezentacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije