Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar stigao u posjetu Bosni i Hercegovini

1
Radiosarajevo.ba
Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar stigao u posjetu Bosni i Hercegovini
Foto: Ambasada Katara u BiH / Delegaciju iz Dohe dočekao dočekali su muftija sarajevski dr. Nedžad ef. Grabus

Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar, Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanim, stigao je danas u Sarajevo, gdje će započeti višednevnu radnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Visokog gosta i delegaciju iz Dohe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali su muftija sarajevski dr. Nedžad ef. Grabus i otpravnik poslova Ambasade Države Katar Abdulla bin Mohammed AlMohanadi, te predstavnici Rijaseta Islamske zajednice u BiH. 

Ministar Al Ghanim, koji će u Bosni i Hercegovini boraviti do 15. septembra, imat će niz susreta na visokom nivou, te posjetiti nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, gdje će se informirati o realizaciji projekata u različitim oblastima koje finansira Vlada Katara, objavljeno je na zvaničnom profilu X (bivši Twitter) nalogu Ambasade Države Katar u Sarajevu.

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Visoki zvaničnik će sutra, 12. septembra, razgovarati s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH dr. Huseinom ef. Kavazovićem, nakon čega će posjetiti Gazi Husrev-begovu biblioteku, koja je izgrađena sredstvima Države Katar, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, objekt Ženske medrese u okviru Gazi Husrev-begove medrese, kao i RTV „BIR“.

Dan kasnije, u srijedu, 13. septembra, ministar Al Ghanim će se, tokom odvojenih posjeta, susresti sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisom Bećirovićem, zamjenikom predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, dr. Denisom Zvizdićem, te ministrom za ljudska prava i izbjeglice Sevlidom Hurtićem.

Zvanična Doha u ovom trenutku realizira iznimno vrijedne projekte u Sarajevu, Zenici, Lukavcu, Travniku i Fojnici.

Država Katar i Bosna i Hercegovina ove godine obilježavaju 30. godišnjicu uspostave bilateralne saradnje. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović je u julu ove godine ocijenio kako su bilateralni odnosi između Države Katar i Bosne i Hercegovine vrlo dobri i prijateljski.

Reisu-l-ulema Kavazović je, također, ranije kazao da je Država Katar prijateljska država, koja je uvijek pomagala i stajala uz Bosnu i Hercegovinu. Upućujući riječi zahvalnosti, on je tada naveo da je Katar ponos muslimanskog svijeta, te da je to vrlo uređena država, koja ima ciljeve i koja zna gdje ide.

Poručio je tada da s "velikom ljubavlju naš pogled je upućen Državi Katar".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije