Karantin u dva hotela: Kantonalna vlada se oglasila o zarazi na skijalištu

0
Fena
Karantin u dva hotela: Kantonalna vlada se oglasila o zarazi na skijalištu
Foto: Pixabay / St_Moritz

Švicarska zdravstvena služba uvela je karantin u dva hotela i zatvorila je škole skijanja u mondenskom turističkom mjestu St Moritz u ponedjeljak, u pokušaju da suzbije epidemiju krajnje zarazne nove varijante koronavirusa.

Istočni švicarski kanton Grisons naredio je svima da nose maske u mjestu od 2.500 mještana koje se ponosi činjenicom da je kolijevka savremenih zimskih sportova. Masovna testiranja mještana obavit će se u utorak. Škole i vrtići su zatvoreni.

"Desetak zaraženih trenutno boravi u dva hotela. Kako bi zaštitila zdravlje stanovništva i gostiju, zdravstvena služba uvela je karantin u dva hotela i naredila je korona testove za njihove službenike i goste", navodi kantonalna vlada u saopćenju.

Kantonalne vlasti odbile su imenovati hotele i saopćile su kako pretpostavljaju da su stranci među gostima, ali nisu objavile njihovu nacionalnost.

Kanton je također saopćio da je zdravstvena služba identifikovala mutaciju virusa N501Y, koja je prvi put prijavljena u Britaniji i u Južnoj Africi.

Iako je zatvorila restorane, barove, kina i centre za rekreaciju kako bi usporila širenje zaraze, Švicarska je ostavila ski liftove otvorenim sve dok se u njima poštuju mjere poput obaveznog nošenja maski za lice kako bi zaštitila javno zdravstvo. Skijališta u St Moritzu također su otvorena, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije