Kancelarka Angela Merkel: Moj mandat su obilježile krize

0
Hina
Kancelarka Angela Merkel: Moj mandat su obilježile krize
Foto: EPA-EFE / Angela Merkel održala konferenciju za novinare

Njemačka kancelarka Angela Merkel je na svojoj posljednjoj ljetnoj konferenciji za novinare u svojstvu kancelarke u četvrtak govorila o krizama tokom svog mandata te je još jednom pozvala građane da se vakcinišu.

„Pandemiju možemo svladati samo zajednički. Svaki vakcinisani građanin je jedan korak ka normalnosti“, rekla je kancelarka na svojoj redovnoj ljetnoj konferenciji za medije koja je, s obzirom na to da se Angela Merkel više ne kandidira na izborima u septembru, vjerovatno i njezina posljednja velika konferencija za njemačke medije na ovoj funkciji.

Merkel je ukazala na rast incidence posljednjih dana i potrebu da se spriječi kolaps zdravstvenog sistema.

„To je i dalje velika obveza za politiku“, rekla je Merkel odgovarajući na pitanje novinara koji izvještavaju iz Berlina.

Ona je koronakrizu označila kao jednu od pet glavnih kriza njezinog mandata. Osim nje, Merkel se od 2015. godine kada je izabrana za kancelarku suočila s financijskom krizom, krizom opstanka eura, izbjegličkom krizom te klimatskom krizom.

Kad je u pitanju borba protiv klimatskih promjena, njemačka kancelarka je rekla kako smatra da je premalo učinjeno tokom njenog mandata.

„Mislim da sam mnogo energije uložila u zaštitu klime ali sada vidim da se brzina mora povećati“, rekla je Merkel.

„Spoznaja koja se provlači kroz moj mandat je ta da probleme ne možemo riješiti na nacionalnom nivou nego jedino kao svjetska zajednica i to je posebno vidljivo kad je u pitanju borba protiv klimatskih promjena“, rekla je kancelarka.

Kada je u pitanju izbjeglička kriza, Merkel je izrazila žaljenje što unutar Europske unije još uvijek ne vlada jedinstvena politika kad je u pitanju priznavanje azila i izbjegličkog statusa.

„Do sada nam nije pošlo za rukom etablirati legalnu migraciju i istovremeno ustanoviti pravila za regulisani prihvat izbjeglica kako bi onemogućili krijumčare ljudi“, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka se zauzela za prijem građana Afganistana koji su radili za Bundeswehr ali je odbacila prijem daljnjih građana iz te zemlje koji bi mogli krenuti u smjeru Europe nakon povlačenja zapadnih snaga.

„Mi ne možemo riješiti sve probleme time što ćemo prihvatiti te ljude“, rekla je Merkel.

Na pitanje šta će raditi nakon što se na jesen povuče iz politike Merkel je rekla da nema konkretne planove ali da će „već znati kako provesti vrijeme“.

„Trenutno nemam puno vremena razmišljati o tome šta ću raditi kada više ne budem kancelarka“, zaključila je Angela Merkel.

Angela Merkel održala konferenciju za novinare - undefined

Foto: EPA-EFE: Angela Merkel održala konferenciju za novinare

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije