Kamala žestoko odbrusila Trumpu: 'Da si ti bio predsjednik, Putin bi osvojio Kijev'

3
Radiosarajevo.ba
Kamala žestoko odbrusila Trumpu: 'Da si ti bio predsjednik, Putin bi osvojio Kijev'
Foto: Prtscr / Youtube / Donald Trump i Kamala Harris za vrijeme debate

Kandidati za predsjednika SAD-a Kamala Harris i Donald Trump u noći sa utorka na srijedu održali su prvu predizbornu debatu. Američka televizija ABC je organizovala debatu u trajanju od 90 minuta u Konstitucionom centru u Philadelphiji, koja je počela u 21:00 po lokalnom vremenu.

Debata je bila intenzivna i dinamična, no u okviru pristojnosti, u usporedbi s prethodnim godinama. Kandidati su raspravljali o brojnim temama među kojima su bile i ekonomiji, imigraciji, pobačaju,  istini i priznavanju izbornih rezultata, kao i o Izraelu, Gazi, Ukrajini, Afganistanu, rasnim pitanjima i klimatskim promjenama.

Kamala Harris je odmah prešla u ofanzivu, što je Trumpa primoralo da se brani većinu debate. Trump je neprekidno ponavljao teme vezane za imigraciju i iznosio niz neosnovanih tvrdnji, uključujući i onu da je stopa kriminala u svijetu opala osim u Americi, koju je navodno Kamala Harris napunila kriminalcima.

Bećirović: "Podržavati Ukrajinu znači imati pravno, moralno i historijski ispravan cilj"

Bećirović: "Podržavati Ukrajinu znači imati pravno, moralno i historijski ispravan cilj"

"Putinov plan se ne odnosi samo na Ukrajinu. Naši NATO saveznici su vam tako zahvalni što više niste predsjednik. U suprotnom bi Putin sjedio u Kijevu s pogledom uprtim u ostatak Europe", kazala je Harris dodavši da bi Putin Trumpa "živog pojeo".

Trump je Harris zatim nazvao "najgorom potpredsjednicom u povijesti" i konstatovao da nije uspjela spriječiti rat pregovorima prije invazije. Trump je pokušavao i podsjetiti birače da je Harris jednaka Bidenu zato što su zajedno radili u istoj administraciji. 'Zapamtite ovo: ona je Biden', kazao je.

Ali, potpredsjednica je to opovrgla, izjavljujući da ona nije Joe Biden te da se predstavlja kao kandidatkinja koja nudi "novu generaciju vodstva za našu zemlju".

"Mi smo nacija koja propada. Mi smo nacija koja je u ozbiljnom padu. Smiju nam se u cijelom svijetu", rekao je Trump pa dodao da je vjerojatan treći svjetski rat ako Harris pobijedi na izborima u studenom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije