Kako je otkriven jeziv slučaj trgovine dijelovima tijela u SAD: Megan prodavala glave, ruke...

1
Radiosarajevo.ba
Kako je otkriven jeziv slučaj trgovine dijelovima tijela u SAD: Megan prodavala glave, ruke...
Foto: Facebook / Megan Koch

Bivša vlasnica pogrebne kompanije iz američkog Colorada osuđena je na 20 godina zatvora jer je prevarila rodbinu mrtvih secirajući 560 tijela i prodajući dijelove bez dopuštenja. Megan Hess (46) priznala je krivicu za prevaru u julu.

Njezina 69-godišnja majka Shirley Koch također je priznala krivicu te je osuđena na 15 godina. Njezina glavna uloga bila je seciranje, pokazuju sudski zapisi, a prenosi BBC.

"Hess i Koch su povremeno koristile svoje pogrebno poduzeće kako bi zapravo ukrale tijela i dijelove tijela koristeći lažne i krivotvorene obrasce za donatore", rekao je tužitelj Tim Neff u toku sudskog procesa.

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

Od Djeda Mraza iz trgovačkog centra do serijskog ubice: Dijelove tijela žrtava skrivao u saksijama

Od Djeda Mraza iz trgovačkog centra do serijskog ubice: Dijelove tijela žrtava skrivao u saksijama

"Postupci Hess i Koch izazvali su ogromnu emocionalnu bol za porodice i najbližu rodbinu", istakao ne Neff.

Federalni slučaj pokrenut je Reutersovim istraživačkim serijalom 2016.-2018. o prodaji dijelova tijela u Sjedinjenim Državama, praktički nereguliranoj industriji. Bivši radnici rekli su Reutersu da su Hess i Koch vršili neovlaštena seciranja tijela, a nekoliko sedmica nakon što je objavljena priča 2018., FBI je pretresao komapaniju.

Tužitelji su u izvještaju naglasili "makabričnu prirodu" plana. "Ovo je emocionalno najviše iscrpljujući slučaj koji sam ikada doživjela na suđenju", rekla je američka okružna sutkinja Christine M. Arguello tokom izricanja presude u utorak.

Identificirana 'mala gospođica Niko': Tijelo pronađeno 1988., a lov na ubicu kreće sad

Identificirana 'mala gospođica Niko': Tijelo pronađeno 1988., a lov na ubicu kreće sad

"Zabrinjava sud što optužena Hess odbija preuzeti bilo kakvu odgovornost za svoje ponašanje", kazala je Sutkinja te naredila da se Hess i Koch odmah pošalju u zatvor.

Advokat Megan Hess rekao je kako je ona nepravedno ocrnjena kao "vještica" i "čudovište", a zapravo je "slomljeno ljudsko biće" čije se ponašanje može pripisati traumatskoj povredi mozga u dobi od 18 godina. Koch je rekla sucu da joj je žao i da preuzima odgovornost za svoje postupke.

U Sjedinjenim Državama je protuzakonito prodavati organe poput srca ili  bubrega za transplantaciju - oni se moraju donirati. No prodaja dijelova tijela kao što su glave, ruke i kralježnice - što je Hess učinila - za korištenje u istraživanju ili obrazovanju nije regulirana saveznim zakonom.

Hess je počinila zločine, rekli su tužitelji, kada je prevarila rođake preminulih lažući o kremacijama i secirajući tijela i prodajući ih bez dopuštenja. Tvrtke za hiruršku obuku i druga poduzeća koja su kupila ruke, noge, glave ili torza od Hess nisu znale da su stečene prevarom, rekli su tužitelji.

U svojoj pogrebnoj kompaniji Hess je naplaćivala porodicama do 1000 dolara za kremiranje koje se nikada nije dogodilo, rekli su tužitelji, a nekima je nudila i besplatno kremiranje u zamjenu za donaciju tijela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije