Kako izgleda dan kralja Charlesa III: Nikad ne ruča, prvu pravu pauzu uzima u 17 sati...

2
Radiosarajevo.ba
Kako izgleda dan kralja Charlesa III: Nikad ne ruča, prvu pravu pauzu uzima u 17 sati...
Foto: EPA - EFE / Charles III sa suprugom

Britanska nacija još uvijek oplakuje odlazak kraljice Elizabete II., žene koja je bila na tronu punih 70 godina i 214 dana.

Zbog svoje skromnosti i neustrašivosti bila je miljenica nacije još kao mlada princeza i prijestolonasljednica, narod joj nije zaboravio što se borila za zemlju u Drugom svjetskom ratu, ili što se udala u skromnoj vjenčanici čiji je materijal kupovala na kupone, a kasnije u staroj dobi mnogi su Britanci u njoj vidjeli dobru baku.

Godinama se znalo da će ju na tronu naslijediti njen najstariji sin, sada već kralj, Charles III i dok je Ujedinjeno Kraljevstvo koncentrirano na taj prijenos vlasti i organizaciju sprovoda kraljici, narod se pomalo upoznaje s Charlesovim navikama. Tako britanska štampa već detaljno izvještava kakav je radni i životni tempo njihova novog kralja.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Meghan i Harry ostaju duže u Engleskoj: Mediji tvrde da znaju ko je njoj zabranio dolazak u Balmoral

Meghan i Harry ostaju duže u Engleskoj: Mediji tvrde da znaju ko je njoj zabranio dolazak u Balmoral

Charles tako nikada ne uzima pauzu za ručak, a doručkuje voće i sjemenke, otkrio je njegov bivši sekretar za štampu. Naime, proširile su se glasine da se kralju servira niz raznovrsno pripremljenih jaja iz kojeg onda on odabere što će jesti za doručak, i tako svakog jutra.

"Nikada nisam vidio niti jedno kuhano jaje za doručkom svih onih godina koje sam radio tamo", otkrio je Julian Payne. "Kralj ne jede ručak; tako da jedna od prvih lekcija koje sam naučio kad sam bio s njim na putu jest da pojedem obilat doručak ili ponesem nekoliko energetskih pločica kako bi mogao izdržati", dodao je bivši kraljev saradnik.

No nije stao na hrani, nego je opisao kako izgleda žestok tempo prosječnog radnog dana kralja i njegovih saradnika. "Radni dan je prilično neumoljiv. Počinje s radio vijestima, pregledavanjem naslova uz doručak za kojim jede salatu od sezonskog voća, sjemenke i čaj", otkrio je. Njegovo kućanstvo savršeno vodi mali, ali predan tim osoblja, a većina njih uz Charlesa je već desetljećima.

Dan u uredu jednako je zaposlen, ima 45-minutne sastanke o novim dobrotvornim projektima, nadolazećoj turneji ili diskusiji o državnim pitanjima, sa sirom Cliveom Aldertonom, njegovim ličnim sekretarom.

Kraljica Elizabetha II je samo jednom prekršila protokol? Šta je uradila na sahrani princeze Diane

Kraljica Elizabetha II je samo jednom prekršila protokol? Šta je uradila na sahrani princeze Diane

Dva puta godišnje sav njegov posao zapisuje se u novi šestomjesečni dnevnik. Od svog nakrcanog rasporeda uzima pauzu oko 13 sati, ali "ne kako bi jeo, nego da prošeta vani". "Kralj ne voli biti u zatvorenom predugo i uvijek ima prozore širom otvorene", kazao je Payne.

Prvu pravu pauzu u danu uzima u 17 sati, kada kralj stane sa svime da bi popio čaj. To je vrijeme kada može napuniti baterije, a često ga provodi s kraljicom suprugom, jedu sendviče ili komad voćne torte. Ako išta ostane, nakon što se voćni kolač razdijeli, sprema se u plastičnu posudu da bi se zasladili sutra, ili dan nakon toga.

Kralj se zatim vraća za radni stol kako bi riješio "brdo papirologije", koje nikako da se smanji. Večera je tačno u 20:30, a nakon objeda Charles se vraća za svoj radni stol u 22 sata za kojim radi često i do iza ponoći, a prenosi Gloria.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije