Kraljičin lijes na posljednjem putovanju predvodi kralj Charles

2
Radiosarajevo.ba
Kraljičin lijes na posljednjem putovanju predvodi kralj Charles
Foto: EPA / London

Na hiljade ljudi poredalo se po ulicama od Buckinghamske do Westminsterske palače kako bi na njenom posljednjem putovanju, a prije državnog sprovoda u ponedjeljak, odali počast voljenoj kraljici Elizabeti II., čiji će se lijes s tijelom provesti londonskim ulicama u tužnoj procesiji, piše BBC.

Lijes je prekriven amblemima monarhije i carskom državnom krunom. Ali u cvijeću u vijencu ima i osobnih poveznica. Uz bijele ruže i bijele dalije tu je bio bor iz Balmorala te lavanda i ružmarin, simbol sjećanja, iz vrtova u Windsoru.

U znak počasti svojoj preminuloj kraljici, povorku će predvodi kralj Charles III., koji ide prvi nakon lijesa, a iza njega su princeza Anne, prinčevi Andrew i Edward te njegovi sinovi princ William i princ Harry.

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Omraženi princ o kojem se ne priča: Grešni sin kraljice neće biti na njenom sprovodu?

Omraženi princ o kojem se ne priča: Grešni sin kraljice neće biti na njenom sprovodu?

Povorka će proći kroz Kraljičine vrtove, a potom nastaviti po Whitehallu, Parliament Streetu preko Parliament Squarea i New Palace Yarda. Tokom povorke svake će minute iz Hyde Parka biti ispaljen po jedan pucanj, dok se s Big Bena čuje zvono isto tako svake minute.

Kraljičin zatvoreni lijes biti će postavljen na uzdignutoj platformi, ogrnut zastavom te postavljenom kuglom i žezlom na vrhu, te će uz njega danonoćno bdjeti odabrani.

[twitter]

[/twitter]

Kao što je i najavljivano, ni ovoga puta prinčevi Harry i Andrew nisu jedini imali vojne odore, već tamna odijela zato što oni nisu radni članovi kraljevske obitelji.

Iako je na sprovodu princa Philipa između posvađane braće, Harryja i Williama, stajao bratić, kako bi se izbjegle bilo kakve svađe, ovoga puta ozbiljnih lica, poneseni emocijama, hodaju jedno pored drugoga, a Peter Philips je pored njih. Prate ih kraljičin zet Sir Tim Laurence, vojvoda od Gloucestera te nećak, grof od Snowdowna.

Pored kralja Charlesa III. stoji osoba kojoj najviše vjeruje, njegova sestra princeza Anne, potom princ Andrew i na kraju princ Edward.

Postavlja se pitanje zašto je odabrano baš 14:22, po britanskom vremenu, kada je lijes napustio Buckinghamsku palaču. Prema svemu sudeći riječ je o simbolici ili pak biblijskom značenju. Prema jednom ovo je posveta kralju Georgeu VI., kraljičinom ocu, za kojeg su zvona u Windsoru, nakon njegove smrti, zvonila 56 puta, po jedno za svaku godinu njegova života - od 13:27 do 14:22.

Kada je riječ o biblijskom značenju, kod nekih kršćana broj 222 ima posebno značenje u predstavljanju jedinstva i ljubavi te osobnog odnosa s Bogom, a budući da je kraljica i sama bila vjernica, to neki smatraju razlogom.

[twitter]

[/twitter]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije