Da li ste znali da je kralj Charles posjetio BiH i za vrijeme rata?

0
L. R.
Da li ste znali da je kralj Charles posjetio BiH i za vrijeme rata?
Foto: EPA-EFE / Kralj Charles u BiH

Novi britanski kralj Charles III u više je navrata posjetio Bosnu i Hercegovinu. Preciznije, pet puta.

Bosnu i Hercegovinu trebao je, ponovo sa suprugom Camillom, posjetiti i u martu 2021. godine, no taj je dolazak otkazan zbog pandemije COVID-19.

Prvi put u našoj je zemlji boravio 1978. godine, u sklopu posjete Jugoslaviji.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Sletio je tada u dubrovačku zračnu luku Ćilipi, gdje ga je, kao princa od Walesa, dočekao Sir Fitzroy Maclean, komandant savezničke vojne misije u partizanskim jedinicama tokom Drugog svjetskog rata.

Kralj Charles III stupio je na tron, a njegovo ime nosi mračno naslijeđe: Ko su bili Charles I i II?

Kralj Charles III stupio je na tron, a njegovo ime nosi mračno naslijeđe: Ko su bili Charles I i II?

Posjetio je Dubrovnik, a potom je otišao u Crnu Goru, gdje ga je u vili Galeb u Igalu dočekao tada 86-godišnji predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

Za građane BiH najzanimljivija je bila sljedeća stanica turneje princa , sada kralja Charlesa. Posjetio je spomenik na Makljenu (koji je danas srušen) i Jablanicu, gdje je Maclean upoznao člana britanske kraljevske obitelji sa značajem Bitke za ranjenike na Neretvi i Titovim taktičkim potezom rušenja mosta na Neretvi.

Posjetio je također i Partizansko groblje u Mostaru:

Princ Charles u posjeti Partizanskom spomeniku davne 1978. godine.. #uk #princcharles #mostarbih #partisiancementary #history #yugoslavia

Posted by Mostar Bosnia and Herzegovina-ALL on Saturday, August 6, 2022

Potom, princ od Walesa u BiH stiže u jeku ratnih zbivanja.

Charles, prvi član kraljevske obitelji koji je posjetio trupe, otputovao je 1993. godine prvo u britansku logističku bazu u kasarni Divulje u blizini splitskog aerodroma u Hrvatskoj, a zatim se uputio na jugozapad Bosne i Hercegovine kako bi se susreo s vojnicima iz pukovnije Cheshire koji su inače stacionirani u Vitezu.

Princ, koji je glavni pukovnik pukovnije Cheshire, sastao se sa 100 vojnika u kampu Redoubt, britanskoj bazi koju su izgradili kraljevski inženjeri na planinskoj stazi na pola puta između Tomislavgrada i Viteza. Vitez, kako je tada saopćeno, nije posjetio iz sigurnosnih razloga.

Novi britanski kralj u Sarajevo stiže u februaru 1996, gdje je osudio bezumno uništavanje kulturnih spomenika i života ljudi. Susreo se s britanskim trupama stacioniranim u glavnom gradu Bosne i posjetio ratom razorenu Vijećnicu.

Kralj Charles Treći donio prvu odluku kao kralj i već iznenadio

Kralj Charles Treći donio prvu odluku kao kralj i već iznenadio

Princ se za vrijeme te posjete dugo zanimao za arhitekturu i, kako je zabilježio AP, htio se osobno uvjeriti u štetu na objektima od posebnog historijskog značaja. Princ je izrazio tugu zbog gubitka tako veličanstvenih kulturnih znamenitosti, posjetio je i tzv. "Tvornicu cipela" - kasarnu britanske Prve pukovnije pukovnije stacionirane u Sarajevu. 

Princ Charles boravio je u BiH i 2004. godine, kada je prisustvovao ceremoniji ponovnog otvaranja Starog mosta u Mostaru, kojeg je HVO srušio tokom agresije na BiH. 

Princ je prešao Stari most, obišao podrume i kule te staru jezgru grada - nije krio svoje oduševljenje mostom i jako se zanimao za projekt obnove. Arhitekt Amir Pašić, koji je inače princa upoznao s načinom gradnje i obnove stare jezgre grada, ostao je iznenađen detaljima koji su interesirali princa. Interesirali su ga svi detalji, primjerice koliko je postotaka kamena u Mostu iskorišteno, kako je kamen spajan. Zanimao se o historiji Starog mosta i kako najbolje iskoristiti to što je napravljeno. Princa su također jako zanimali i planovi za budućnost. U sklopu svoga posjeta Mostaru princ Charles obišao je i Staru gimnaziju Mostar, bilježi Bljesak.

Potom, Charles u BiH dolazi ponovo 2007. godine, s ciljem da razgovara s britanskim trupama - Britanija je bila najavila da će povući svoje trupe s Balkana do kraja te godine. Društvo mu je pravila Camilla, sada kraljica supruga. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije