Kako će nova pravila putovanja u EU utjecati na turiste iz Bosne i Hercegovine?

12
Radiosarajevo.ba
Kako će nova pravila putovanja u EU utjecati na turiste iz Bosne i Hercegovine?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Turisti u Sarajevu

Turizam se nikad ne veseli dodatnom administriranju režima putovanja. Može li obaveza za državljane trećih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, da svoj ulazak u Schengen autoriziraju poremetititi turističke tokove?

Novo pravilo o kojem je Večernji list danas pisao trebalo bi stupiti na snagu početkom maja iduće godine, trošak će po putniku iznositi sedam eura, a izuzeti će biti mlađi od 18 i stariji od 70 godina. Hrvatsku ta tema zanima s razlogom. Među gotovo 18 miliona stranih turista koji godišnje posjete Hrvatsku mnogi, naime, dolaze iz ne-schengen zemalja, a samo iz Velike Britanije, primjerice, lani je bilo nešto više od 760.000 gostiju.

"Ne očekujemo da će nove procedure oko ulaska državljana izvan EU i Schengena negativno utjecati na turističke trendove i tokom prometa. Naime, svako ko putuje u inozemstvo se prethodno vrlo dobro informira, kako o samoj destinaciji i njenoj ponudi, tako i o određenim pravilima ulaska u svaku pojedinu zemlju. Također, kao dodatni razlog možemo navesti i činjenicu kako se ova odluka ne odnosi samo na ulaske u Hrvatsku, nego općenito na ulaske u sve zemlje članice EU-a i Schengena", komentira direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Ramo Isak: 'Sarajevo je europski grad. Sanja Vulić uzima pogrešnu terapiju'

Ramo Isak: 'Sarajevo je europski grad. Sanja Vulić uzima pogrešnu terapiju'

"Mi ćemo učiniti sve što je potrebno kako bi naši gosti bili maksimalno informirani i pripremljeni za nove procedure, posebice s tržišta poput UK-a s kojeg i ove godine bilježimo pozitivne rezultate i trendove. Da je tome tako potvrđuje 2,7 miliona noćenja Britanaca ostvarenih u dosadašnjem dijelu godine, što predstavlja rast od šest posto u odnosu na lani", poručuje K. Staničić.

Predsjednik udruženja putničkih agencija pri HGK i član izvršnog odbora Europskog udruženja putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) Boris Žgomba smatra da je svaka nova administrativna mjera vezana uz putovanja i svojevrsna prepreka. Uz takve stvari, kaže, idu tehnički izazovi i može biti usporavanja protoka putnika. Ali u ovom slučaju probleme za hrvatski turizam ipak ne očekuje.  

Ubačena dodatna pitanja na testu za njemačko državljanstvo

Ubačena dodatna pitanja na testu za njemačko državljanstvo

"Defintivno, bilo kakvo dodatno administriranje u pravilu nije dobro za protok turista i putnika generalno. Ali, Hrvatska je članica Europske unije i ne možemo voditi svoju politiku prema gostima koji dolaze iz ne-schengen zone. Prema tome, isti propis vrijedit će za sve EU zemlje u Schengenu, dakle, i na konkurenciju u turizmu i ne vjerujem da će to nekog odbiti od dolaska u Europsku uniju. Čak štaviše, naši gosti koji nam dolaze s drugih kontinenata često slijeću u druge europske zemlje i svoju obavezu autorizacije ulaska riješit će i prije dolaska, odnosno bilo kakvog kontakta s Hrvatskom", kaže B. Žgomba.

Nova obaveza i trošak od sedam eura, smatra sugovornik, neće od Hrvatske odvratiti ni spomenute Britance.   

"Jedan prosječan aranžman s uključenim letom i smještajem u hotelu po osobi je hiljadu eura. Dodatnih sedam eura ne mijenja puno na stvari, to je praktički 0,7 posto cijelog aranžmane", kaže B. Žgomba.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije