Julian Assange izašao iz zatvora zbog nagodbe sa SAD: U zatočeništvu je proveo pet godina

3
Radiosarajevo.ba
Julian Assange izašao iz zatvora zbog nagodbe sa SAD: U zatočeništvu je proveo pet godina
Foto: EPA - EFE / Julian Assange

WikiLeaks je na društvenim mrežama objavio snimak Juliana Assangea kako se ukrcava na let iz Velike Britanije u ponedjeljak navečer, na londonskom aerodromu Stansted, nakon što je pušten iz britanskog zatvora.

Nakon objave da je Julian Assange pušten na slobodu, stigla je vijest da će se ove sedmice izjasniti krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži. Ovaj dogovor omogućit će mu povratak kući u Australiju.

Američki tužioci naveli su u sudskim dokumentima da je Assange (52) pristao priznati krivicu po jednoj tački optužnice za zavjeru radi dobivanja i otkrivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima u američkom okružnom sudu za Sjeverni Marijanski otok.

Keanu Reeves tražio da proba šumadijsku kuhinju: Domaćini ga dočekali s pečenjem, a on vegan

Keanu Reeves tražio da proba šumadijsku kuhinju: Domaćini ga dočekali s pečenjem, a on vegan

Presuda Assangeu bi trebala biti izrečena na ročištu na otoku Saipan, na Sjevernim Marijanskim otocima, u srijedu u 9 sati po lokalnom vremenu (u utorak u 23 sata po GMT). Prema dogovoru, koji mora odobriti sudac, vjerovatno će mu se uračunati pet godina koje je već odslužio i neće se suočiti s novom zatvorskom kaznom.

U pismu saveznom sudiji u okružnom sudu za Sjeverno Marijansko otočje, viši dužnosnik Ministarstva pravosuđa rekao je da je poslan na Saipan zbog "blizine zemlje državljanstva optuženika". Dužnosnik je dodao da se očekuje da će Assange nakon završetka saslušanja otputovati u Australiju.

Mala pobjeda: Julian Assange dobio žalbu protiv izručenja SAD-u

Mala pobjeda: Julian Assange dobio žalbu protiv izručenja SAD-u

WikiLeaks je na X platformi objavio da je Assange napustio zatvor Belmarsh u ponedjeljak ujutro, nakon 1.901 dana zatočeništva. Organizacija je navela da je proveo vrijeme "u ćeliji veličine 2x3 metra, izoliran 23 sata dnevno".

Assange je trebao ponovno biti sa svojom suprugom Stellom, koja je na X platformi potvrdila: "Julian je slobodan!". Zahvalila je Assangeovim pristalicama, rekavši: "Riječi ne mogu izraziti našu neizmjernu zahvalnost VAMA - da, VAMA, koji ste se godinama mobilizirali da ovo ostvarite".

U videu koji je objavio WikiLeaks, Assange izgleda zdravo, odjeven u košulju i traperice, s kratko ošišanom bijelom kosom, dok se penje stepenicama u avion.

WikiLeaks je 2010. objavio stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku - najveći sigurnosni propust te vrste u historiji američke vojske, zajedno s nizom diplomatskih depeša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije