Julian Assange: SAD mi nisu uspjele garantovati slobodu govora

0
Radiosarajevo.ba
Julian Assange: SAD mi nisu uspjele garantovati slobodu govora
Foto: EPA - EFE / Julian Assange

Julian Assange kaže da američka vlada nije uspjela garantovati njegovo pravo na slobodu izražavanja prema Prvom amandmanu, u novom izazovu za njegovo izručenje.

Osnivač WikiLeaksa, 52 godine, tražen je u SAD-u da se suoči sa suđenjem zbog optužbi za hakiranje i špijunažu, u vezi s objavljivanjem povjerljivih dokumenata 2010. i 2011. godine, vezanih za ratove u Afganistanu i Iraku.

Britanski sudovi su rekli da neće razmatrati još jednu žalbu od Assangea ako SAD pruži garancije da neće biti pristrasnosti na suđenju zbog njegove strane nacionalnosti, da se neće suočiti sa smrtnom kaznom, i da će moći koristiti pravo iz Prvog amandmana koje štiti slobodu govora.

Rasvijetljen zločin u Italiji: Mladić iz BiH ubijen iz osvete, uhapšene tri osobe

Rasvijetljen zločin u Italiji: Mladić iz BiH ubijen iz osvete, uhapšene tri osobe

U ponedjeljak, Assangeovi advokati su rekli Apelacionom sudu u Londonu da je mogućnost smrtne kazne dovoljno isključena. Ali su tvrdili da su druge garancije koje su ponudile SAD "očito nedovoljne" i zatražili su da se razmotri dalja žalba u Assangeovom slučaju.

Garancija u vezi sa smrtnom kaznom glasi: "Sjedinjene Države su u mogućnosti pružiti takvu garanciju jer Assange nije optužen za djelo za koje se može izreći smrtna kazna, i Sjedinjene Države garantuju da neće biti suđen za djelo koje je kažnjivo smrću."

"Prihvatamo da su SAD dale nedvosmislena obećanja da neće optužiti nijedno djelo za koje je predviđena smrtna kazna", rekao je Edward Fitzgerald KC, vodeći Assangeov pravni tim.

Ali je rekao da garancija o slobodi govora ne bi nužno zaštitila njegova prava na suđenju u SAD-u, i da "nije garancija uopšte". "Ona samo osigurava da gospodin Assange 'može pokušati' pozvati se na Prvi amandman", tvrdio je.

"Bez garancije o tome kako će tužilac postupiti kao odgovor, mogućnost da se pozove na i koristi Prvi amandman ne znači ništa."

Tvrdio je da su SAD trebale osigurati da će Assange "imati pravo koristiti" Prvi amandman, ali su samo obećali da neće biti pristrasnosti na osnovu njegove nacionalnosti u argumentima koje "može pokušati iznijeti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije