Presuda u Velikoj Britaniji: Julian Assange može biti izručen SAD

1
Radiosarajevo.ba
Presuda u Velikoj Britaniji: Julian Assange može biti izručen SAD
Foto: EPA-EFE / Julian Assange

Visoki sud Velike Britanije presudio je da Julian Assange može da bude izručen Americi, na osnovu žalbe američke vlade da se osnivač Wikileaksa izruči u tu zemlju.

Washington želi da sudi 50-godišnjem državljaninu Australije zbog objavljivanja povjerljivih vojnih dokumenata u vezi sa američkim ratovima u Afganistanu i Iraku.

Međutim, sudija britanskog nižeg suda blokirao je ekstradiciju u januaru, ocijenivši da bi on u američkom pravosudnom sistemu bio u opasnosti od samoubistva.

U Sarajevu preminuo Milutin Stojčević, doajen bh. fotografije i dugogodišnji fotoreporter

U Sarajevu preminuo Milutin Stojčević, doajen bh. fotografije i dugogodišnji fotoreporter

Advokati američke vlade su, međutim, u oktobru tvrdili da sudija nije dao dovoljan značaj svjedočenju drugih vještaka o Assangeovom mentalnom stanju. Takođe su pokušali da uvjere sud da on neće biti držan u kaznenoj izolaciji u federalnom zatvoru Supermak, kao i da će dobiti odgovarajući tretman.

Međutim, Assangeovi advokati su nastavili da upozoravaju da postoji rizik od samoubistva ako on bude pritvoren u Americi, a izrazili su i zabrinutost u vezi sa "pouzdanošću“ američkih garancija, piše Blic.

Vjerovatno ni današnja presuda neće okončati epsku pravnu sagu, pošto strana koja je izgubila može podnijeti žalbu Vrhovnom sudu Velike Britanije.

Kompletan tekst čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije