Mala pobjeda: Julian Assange dobio žalbu protiv izručenja SAD-u

0
Radiosarajevo.ba
Mala pobjeda: Julian Assange dobio žalbu protiv izručenja SAD-u
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange dobio je posljednju priliku da se žali na izručenje Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi za špijunažu.

Sudije Visokog suda su mu u ponedjeljak, 20. maja odobrile dozvolu da se žali na njegovo izručenje SAD-u, gdje je optužen za navodnu zavjeru radi pribavljanja i otkrivanja nacionalnih odbrambenih informacija preko objavljivanja stotina hiljada tajnih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku.

Ova odluka je Assangeu, koji ima 52 godine, dala odgodu kako bi njegovi advokati mogli osporiti izručenje na punom žalbenom saslušanju u kasnijem terminu, objavio je Independent.

EURO 2024 | Uživo iz Kolna s utakmice Europskog prvenstva: Španija - Gruzija 4:1

EURO 2024 | Uživo iz Kolna s utakmice Europskog prvenstva: Španija - Gruzija 4:1

Postojala je bojazan da bi mogao biti prebačen u roku od nekoliko dana ako mu zahtjev bude odbijen. Međutim, njegov pravni tim je obećao da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava za hitnu zabranu ako ne uspiju.

Stotine pristalica okupile su se ispred Kraljevskog suda pravde u ponedjeljak 20. maja na ključno saslušanje, a uslijedile su ovacije nakon što je presuda objavljena.

Pristalice su rekli okupljenima da je "danas pobjeda, ali samo dio pobjede", dok je drugi dodao: "Moramo učiniti više."

Podršku za Assangea su pružili i neki, političari među kojima je i bivši lider Laburista, Jeremy Corbyn koji je bio i na današnjim protestima. Corbyn je na društvenoj mreži X napisao 'Novinarstvo nije zločin'.

Pobjeda dolazi nakon što su Assangeovi advokati, koji se nalazi u zatvoru visoke sigurnosti HMP Belmarsh, zatražili dozvolu da ospore prethodnu presudu o njegovom izručenju na dvodnevnom saslušanju u februaru.

Njegov tim tvrdi da bi se mogao suočiti sa do 175 godina zatvora ako bude osuđen za objavljivanje stotina hiljada tajnih dokumenata i da je odluka da se procesuiranje protiv njega vodi "državna osveta" zbog njegovih političkih stavova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije