Još jedna kompanija najavila kliničko testiranje cjepiva protiv COVID-19

0
Radiosarajevo.ba
Još jedna kompanija najavila kliničko testiranje cjepiva protiv COVID-19
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Biotehnološka kompanija CureVac registrirala je prve sudionike faze 2b/3 kliničkog ispitivanja svog kandidatskog cjepiva protiv COVID-19, priopćila je u ponedjeljak ta njemačka kompanija.

Spomenuta faza ispitivanja, ključna za dobivanje odobrenja regulatornih tijela, ispitat će sigurnost i učinkovitost cjepiva na, kako se očekuje, više od 35.000 odraslih dobrovoljaca u Europi i Latinskoj Americi.

Cilj studije je utvrditi sprečava li kandidatsko cjepivo razvoj teških oblika COVID-19 kod ljudi koji su već zaraženi virusom SARS-CoV-2 i sprečava li umjerene do teške oblike bolesti kod sudionika koji nikada nisu bili zaraženi virusom.

Dosadašnji rezultati ispitivanja izgledaju obećavajuće i nadamo se da će ovo kliničko ispitivanje pokazati puni učinak mRNA tehnologije i našeg cjepiva u sprečavanju razvoja koronavirusa te da će pomoći da pobijedimo pandemiju, rekao je izvršni direktor Franz-Werner Haas, a prenosi zimo.dnevnik.hr.

CureVac radi na inovativnoj metodi proizvodnje cjepiva, mRNA, kao što su već radili Pfizer i Moderna.

Ta nova tehnologija omogućuje brži razvoj i proizvodnju nego tradicionalne metode proizvodnje cjepiva.

CureVac je biofarmaceutska kompanija osnovana 2000. godine. Zakonsko sjedište je u Nizozemskoj i u Tübingenu u Njemačkoj,

Radi se o kompaniji koja razvija terapije temeljene na glasničkoj RNA. Fokus kompanije je na razvoju cjepiva za zarazne bolesti i lijekova za liječenje raka i rijetkih bolesti.

U posljednjih par mjeseci, kompanija radi intenzivno na pronalaženju cjepiva u borbi protiv koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije