Nauka / Medicinsko osoblje ima sedam puta veći rizik oboljenja od teškog oblika COVID-19

14. 12. 2020. u 09:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Među zdravstvenim je radnicima uočen sedam puta veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19 nego među onima koji ne rade izravno s oboljelima od te visokozarazne bolesti, pokazala je studija provedena u Britaniji.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Occupational & Environmental Medicine temelji se na podacima prikupljenim diljem Velike Britanije tokom prvog vala pandemije od marta do maja.

Profesionalna izloženost virusu izaziva veliku zabrinutost u za život ključnim radnim skupinama, posebno među zdravstvenim osobljem čemu zna pridonijeti i neispravna osobna zaštitna oprema (PPE), navodi se u članku, a prenosi zimo.dnevnik.hr.

Analizom je utvrđeno i da su zaposleni u socijalnoj zaštiti i u prijevozu pod dvostruko većim rizikom od razvoja težeg oblika COVID-19 od radnika u zanimanjima koja nisu od vitalnog značaja.

Istraživanje koje su proveli naučnici sa univerziteta u škotskom Glasgowu, irskom Limericku i američkoj Syracusi uvelike je u skladu s onim što se i dosad pretpostavljalo.

Međunarodno vijeće medicinskih sestara u rujnu je objavilo da je više od njih hiljadu iz 44 zemalja s dostupnim podacima umrlo od posljedica zaraze koronavirusom.

Stopa zaraze među zdravstvenim osobljem na globalnom nivou iznosi otprilike 10 posto, što je znatno više nego u općoj populaciji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA