Novi šamar: Još jedna unija okrenula leđa Donaldu Trumpu

0
Radiosarajevo.ba
Novi šamar: Još jedna unija okrenula leđa Donaldu Trumpu
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Bivši predsjednik SAD Donald Trump razišao se s Cehom filmskih glumaca (Screen Actors Guild - SAG) kojem je poslao "bombastično" pismo nakon što je bio suočen sa disciplinskim mjerama u ovoj uniji.

Unija je u januaru izglasala upućivanje Trumpa na disciplinski odbor zbog njegove uloge u upadu pristaša sada već bivšeg predsjednika SAD u američki Kongres 6. januara, u kojem je poginulo najmanje šest ljudi. Kao razlog za upućivanje na disciplinsku komisiju navedena je i bezobzirna kampanja dezinformacijama usmjerena na diskreditaciju i ugrožavanje sigurnosti novinara, od kojih su mnogi članovi SAG-a.

U slučaju da disciplinski odbor ove unije "filmaša" proglasi nekoga krivim, kazne uključuju ukor, novčanu kaznu i protjerivanje.

Međutim, Trump je napustio uniju prije nego što je ona mogla razmotriti bilo koji od tih poteza, piše Politico.

Trump se u pismu upućenom u četvrtak, koje je napisano u njegovom stilu i sa uskličnicima, podsmjehivao predsjednici unije Gabrielle Carteris. Trump je, između ostalog, naveo da unija nije učinila ništa za njega osim ubiranja dažbina i "promocije opasnih neameričkih politika i ideja".

Također se pohvalio, tvrdeći da je uvelike pomogao poslu kablovske televizije i ističući male uloge koje je igrao u raznim filmovima.

"Koga briga!", napisao je Trump o disciplinskom komitetu.

"Iako nisam upoznat s vašim radom, vrlo sam ponosan na svoj rad na filmovima kao što su 'Sam u kući 2', Zoolander i Wall Street: Novac nikad ne spava; i televizijskim emisijama, uključujući The Fresh Prince of Bel-Air, Saturday Night Live, i naravno, jedna od najuspješnijih emisija u istoriji televizije, Šegrt - da nabrojimo samo neke!", napisao je bivši američki predsjednik.

Optužbe protiv Trumpa pokrenuo je izvršni direktor Ceha filmskih radnika David White, po nalogu predsjednice unije Carteris. U optužbama je White posebno zatražio Trampovo isključenje iz unije.

"Donald Trump napao je vrijednosti koje ova unija drži najsvetijima - demokratiju, istinu, poštovanje prema našim kolegama Amerikancima svih rasa i vjera i svetost slobode štampe", rekla je Carteris u izjavi.

Nakon Trumpove ostavke u uniji, iz ove organizacije filmskih radnika dali su jezgrovitu izjavu: "Hvala".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije