Još jedna regija planira postati dio Rusije

0
Radiosarajevo.ba
Još jedna regija planira postati dio Rusije
Foto: EPA-EFE / Moskva je priznala nezavisnost tog teritorija i obalne regije Abhazije nakon rata s Gruzijom 2008.

Predsjednik otcijepljene gruzijske regije Južne Osetije rekao je u srijedu da će taj teritorij u bliskoj budućnosti poduzeti odgovarajuće pravne korake da postane dio Rusije.

Moskva je priznala nezavisnost tog teritorija i obalne regije Abhazije nakon rata s Gruzijom 2008. godine.

Pružila im je opsežnu finansijsku podršku, ponudila rusko državljanstvo njihovom stanovništvu i ondje smjestila hiljade vojnika.

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

“Vjerujem da je ujedinjenje s Rusijom naš strateški cilj, naš put, težnja naroda”, rekao je Anatolij Bibilov, čije je riječi prenijela služba za medije stranke Jedinstvena Rusija.

“Poduzet ćemo odgovarajuće pravne korake u bliskoj budućnosti. Republika Južna Osetija bit će dio svoje historijske domovine – Rusije.”

Kao i u regiji Donbas, ruskog govornog područja u istočnoj Ukrajini, Moskva je iskoristila priznanje odcijepljenih regija i dodjeljivala državljanstva kako bi održala oružanu prisutnost na području bivšeg Sovjetskog Saveza koje vidi kao dio svoje prirodne sfere utjecaja.

Dugotrajna ruska potpora naoružanim separatistima u Donjecku i Luhansku osigurala je Rusiji platformu za pokretanje vojne invazije 24. februara, a jedan od ciljeva je “osloboditi” širu regiju Donbasa od ukrajinske kontrole.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije