Isplivao nacrt novog sporazuma: Evo od čega je Rusija odustala

2
Radiosarajevo.ba
Isplivao nacrt novog sporazuma: Evo od čega je Rusija odustala
Foto: FB / EPA-EFE / Zelenski i Putin

Rusija više navodno ne traži "denacifikaciju" Ukrajine i spremna je pustiti Kijev da se pridruži Europskoj uniji pod uvjetom da ostane vojno neutralna, tvrde četiri osobe upoznate s mirovnim pregovorima Ukrajine i Rusije, čiji se nastavak očekuje u utorak u Istanbulu, piše Financial Times.

Moskva i Kijev navodno pregovaraju o prekidu vatre kao dijelu mogućeg sporazuma koji bi uključivao odustajanje Ukrajine od članstva u NATO-a u zamjenu za sigurnosnu garanciju i perspektivu priključenja Europskoj uniji, tvrde ljudi koji nisu željeli da im se otkrije identitet, buduću da stvar još nije do kraja dogovorena.

U nacrtu dokumenta o prekidu vatre ne spominju se tri početna ključna zahtjeva Rusije - "denacifikacija" i "demilitarizacija" Ukrajine te zakonska zaštita ruskog jezika u Ukrajini, dodali su izvori.

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Predstavnici obje strane sastat će se u utorak u Istanbulu u četvrtoj rundi mirovnih pregovora čiji je cilj okončanje invazije na Ukrajinu koju je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin. Rusija je navodno spremna na ustupke jer su ruski operativni nedostaci i jači ukrajinski otpor od očekivanog u velikoj mjeri zaustavili njenu jednomjesečnu ofenzivu, piše Jutarnji list.

Ali, Ukrajina i njezini zapadni saveznici i dalje su skeptični prema Putinovim namjerama te su zabrinuti da bi ruski predsjednik mogao iskoristiti pregovore kao dimnu zavjesu kako bi obnovio svoje iscrpljene snage i isplanirao novu ofenzivu.

Član ukrajinske pregovaračke delegacije David Arahamija rekao je za FT da su dvije strane blizu dogovoru o sigurnosnim garancijama i nastojanjima Ukrajine da postane članicom EU, ali, pozvao je na oprez oko izgleda za pomak u pregovorima.

"Sva su pitanja na stolu od početka pregovora, ali, i dalje postoji puno neriješenih tačaka", rekao je Arahamija.

Druga osoba upoznata s pregovorima rekla je kako je Ukrajina zabrinuta jer Rusija mijenja svoju poziciju gotovo iz dana u dan, i u pogledu vojnog pritiska, ali i zahtjeva kao što je "demilitarizacija" Kijeva.

Rusija "ne može i neće govoriti o napretku" jer bi "samo mogla naštetiti pregovaračkom procesu", citirala je u ponedjeljak ruska agencija Interfax Dmitrija Peskova, Putinova glasnogovornika. “Za sada, nažalost, ne možemo govoriti o nekim značajnijim postignućima i pomacima”, dodao je.

Kao dio sporazuma koji je navodno uzet u razmatranje, Ukrajina bi trebala odustati od razvoja nuklearnog oružja te na svom teritoriju ne bi smjela imati strane vojne baze. Također, morali bi odustati od svojih težnji da postanu članicom NATO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije