Ruski vojnici protutnjali kroz radioaktivnu Crvenu šumu u Černobilu

2
Radiosarajevo.ba
Ruski vojnici protutnjali kroz radioaktivnu Crvenu šumu u Černobilu
Foto: 2news4.com / Ivan Rudner / Ilustracija

Ruski vojnici koji su tokom invazije na Ukrajinu zauzeli mjesto nuklearne katastrofe u Černobilu vozili su se nezaštićeni kroz vrlo otrovnu zonu zvanu "Crvena šuma" dižući oblake radioaktivne prašine, rekli su černobilski radnici, a prenosi The Guardian.

Dva izvora za Reuters su otkrila kako su ruski vojnici upravljali svojim oklopnim vozilima bez ikakve opreme protiv radijacije. Obojica su dodala kako su bili na dužnosti kad su ruski tenkovi 24. februara ušli u Černobil i preuzeli kontrolu nad mjestom.

Vidjeli su, kažu, kako se ruski tenkovi i druga oklopna vozila kreću kroz Crvenu šumu, koja je radijacijom najkontaminiraniji dio zone oko Černobila.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"To je za te vojnike bio 'samoubilački čin'. Radioaktivna prašina koju su udisali vjerojatno je uzrokovala unutarnje zračenje u njihovim tijelima", rekao je jedan od djelatnika u Černobilu, piše The Guardian.

Inače, spomenuta "Crvena šuma" smatra se toliko kontaminiranom da čak ni radnici bivše nuklearne elektrane ne smiju kročiti u nju. No, ruski vojni konvoj prošao je kroz zabranjenu zonu koristeći se napuštenom cestom.

"Velika kolona vojnih vozila prošla je cestom iza našega objekta pored Crvene šume. Konvoj je podigao veliki stup prašine nakon čega su mnogi senzori radijacijske sigurnosti pokazali prekoračenje razine", izjavio je izvor.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti ove tvrdnje, a niti rusko ministarstvo odbrane još nije odgovorilo na isti upit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije