Stručnjak otkrio zašto Rusija gubi generale, ali i bitke

9
Radiosarajevo.ba
Stručnjak otkrio zašto Rusija gubi generale, ali i bitke
Foto: HRT / Gordan Akrap

Nije me iznenadilo raketiranje Lavova. Nalazi se relativno daleko od bojišnice, od kopnenih i tenkovskih snaga, međutim ne nalazi se daleko od raketnih sistema, pogotovo koji se mogu uputiti s okupiranih područja ili s mora gdje se nalazi vrlo snažna ruska flota.

Zašto se to radi? Zato jer Lavov i cijeli zapad zemlje Ukrajina koristi kao prostor na kojem mobilizira i organizira, oprema i obučava svoje buduće pripadnike oružanih snaga te ih u skladu s potrebama šalje na bojište", rekao je Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost u Hrvatskoj.

Akrap je za HRT rekao kako su se ukrajinske snage snažno postavile te da su krenule u ozbiljne udare.

Prihodi Starbucksa zbog bojkota drastično pali u prvom kvartalu ove godine

Prihodi Starbucksa zbog bojkota drastično pali u prvom kvartalu ove godine

Ruske snage se ukopavaju jer su svjesni da su postigli maksimum svojih sposobnosti. Ukrajinci na taj način vraćaju dosad izgubljeni teritorij.

"Ukrajinci moraju shvatiti da ne smiju držati sva jaja u istoj košari, dakle logistička područja, na tom zapadnom dijelu Ukrajine nalaze se brojna skladišta ne samo goriva i potrepština za organizaciju oružanog otpora, nego i za opskrbu stanovništva", rekao je Akrap.

"Vidi se da su se ukrajinske snage stabilizirale. Mislim da će se pitati Ukrajinu kad će rat završiti", poručio je Akrap.

Od prvog "blitzkriega" očekivano, kazao je, nije bilo ništa. 

"Nisu uspjeli napadi i pokušaji brzog osvajanja luka na širem području Kijeva, nije uspjelo obezglavljivanje Kijeva. Ukrajinske snage dobile su dovoljno vremena za organiziranje. Rusija je pokazala da nije ušla s dovoljno oružanih jedinica, pokazala je da nema dovoljno kvalitetne snage jer kad pogledamo sukobe u zadnjih 10-15 godina to su sve ratovi koje je Rusija vodila, ali nikada nije trebalo upotrijebiti veliku i snažnu silu kao sada u Ukrajini. Parade i oružane snage koje smo viđali u Rusiji su se pokazale kao neuigrane te neosposobljene za vođenje ozbiljnih vojnih operacija protiv ustrojenih i organiziranih država kao što je Ukrajina", ustvrdio je Akrap.

Prije nekoliko dana Rusi su rekli da su upotrijebili hipersonične projektile. Pitanje je koliko ih još imaju na zalihama, rekao je Akrap, dodajući da ih sigurno nema puno jer takvo oružje košta.

"Rusija nije u stanju nabaviti sve rezervne dijelove odnosno sve ono što se proizvodi u tim sistemima od strane drugih država. Ukrajinci moraju na zapadu zemlje razviti svoje snage i logistička područja na što većem broj različitih mjesta da Rusi postave pitanje kolika je šteta iskoristiti jedan ovakav krstareći projektil, kojih nema previše, za uništavanje slabijih ciljeva".

Rusija trpi velike gubitke, čak i svojih generala.

"Prisustvo generala blizu bojišta nužno je kako bi se stabilizirale ruske oružane snage, a s druge strane sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga na razini čak i diverzantskih skupina da ulaze u dubinu protivničkog prostora i ciljano gađaju ključne nositelje formacija, a to su komandanti operacija. Ako u određenom trenutku niste u stanju iskoordinirati, iskomunicirati s neprijateljskim postrojbama svoje dezinformacije kojima ih želite izložiti, onda jednostavno likvidirate zapovjedno mjesto. Činjenica je da Rusi svoje generale puštaju duboko u prostor", rekao je Akrap.

Komentirao je i to da je Joe Biden Vladimira Putina nazvao krvnikom.

"Biden je rekao što vjerojatno cijeli svijet misli. S druge strane to je nediplomatski rječnik, zato je Bijela kuća to peglala. To je jasna poruka upućena Rusiji i Putinu - postoje granice preko kojih NATO više neće tolerirati vašu agresiju, ukoliko krenete s oružjem za masovno uništavanje i ukoliko se odlučite napasti neku od članica NATO saveza", rekao je Akrap, prenosi HRT

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije