Ruski zračni napadi na Lavov 'šalju pozdrave Bidenu': Evo zašto

18
Radiosarajevo.ba
Ruski zračni napadi na Lavov 'šalju pozdrave Bidenu': Evo zašto
Foto: EPA-EFE / Biden u Poljskoj

Ruski zračni napadi na grad Lavov na zapadu Ukrajine 26. marta imali su za cilj da pošalju poruku američkom predsjedniku Joeu Bidenu, kaže gradonačelnik Andrij Sadovij.

On je govorio na pres-konferenciji sa šefom vojne civilne administracije Lavova, regionalnim guvernerom Maksimom Kozitskijem, koja je emitovana na YouTubeu.

"Mislim da današnjim napadima agresor šalje pozdrave predsjedniku Bidenu, koji je sada u Poljskoj. Lviv je 70 km udaljen od Poljske", kaže Sadovij.

Obustava saobraćaja u subotu u Sarajevu: Delegacije iz RS-a dolaze u bivšu Dobrovoljačku

Obustava saobraćaja u subotu u Sarajevu: Delegacije iz RS-a dolaze u bivšu Dobrovoljačku

"Mislim da bi cijeli svijet trebao shvatiti da je prijetnja izuzetno ozbiljna", ocijenio je.

Američki predsjednik se 26. marta sastao sa ukrajinskim ministrima, dok Rusija signalizira da bi mogla smanjiti svoje ratne ciljeve nakon što nije uspjela slomiti otpor Ukrajinaca u mjesec dana borbi i smrtonosnih napada na civile, piše RSE.

Biden se sastao sa dva ukrajinska ministra u Poljskoj, što je prvi sastanak licem u lice visokih zvaničnika sa predstavnicima ukrajinske vlade od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Regionalni guverner Maksim Kozitskij kaže da su ruski projektili u Lavovu 26. marta pogodili dva važna infrastrukturna objekta, od kojih je jedno bilo skladište nafte u stambenoj četvrti u Lavovu, a drugo je bila vojna tvornica koja se također nalazi u stambenoj četvrti. Svaki od njih bio je na meti dva raketna napada, kaže on.

Niko nije poginuo, dodaje Kozitskij, ali je pet osoba zatražilo medicinsku pomoć.

Grad od više od 700.000 stanovnika, otprilike 72 km istočno od granice Ukrajine sa Poljskom, uglavnom je pošteđen velikih napada posljednjih sedmica, iako su ruske snage prije dvije sedmice ispalile projektile na vojni centar za obuku u blizini Lavova u kojem je poginulo 35 ljudi.

Grad je postao neka vrsta sigurne kuće za mnoge Ukrajince koji bježe iz svojih gradova i domova, a procjenjuje se da se tamo nalazi oko 200.000 njih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije