32. dan invazije: Zelenski: Spremni smo razgovarati o statusu neutralne države

3
Radiosarajevo.ba
32. dan invazije: Zelenski: Spremni smo razgovarati o statusu neutralne države
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Ključni događaji 32. dana agresije Ruske Federacije na Ukrajinu:

- Ukrajinci su objavili da Rusi pucaju po nuklearnom istraživačkom postrojenju u Harkivu. Ukrajina je optužila ruske trupe da su tokom noći koristile zabranjeni bijeli fosfor

- Američki predsjednik Joe Biden održao govor u Varšavi, rekao je da rat neće završiti u narednim danima i mjesecima, a posebno je odjeknula njegova izjava da "Putin ne može ostati na vlasti". Bijela kuća ju je naknadno pokušala ublažiti tvrdnjama da Biden nije zazvao promjenu režima u Rusiji

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Kremlj je odmah odgovorio Bidenu da neće on odlučivati o ostanku Putina na vlasti, nego ruski narod

Rusi su raketirali Lavov, gradu na krajnjem zapadu Ukrajine. Pogođeno je skladište goriva 

Dvanaest novinara ubijeno je u Ukrajini otkako je počela ruska agresija, objavila je ukrajinska državna tužiteljica na svojoj Facebook stranici

23:10

Iscrpljeni borci ukrajinske vojske polako ulaze u 33. dan odbrane svoje države.

Na našem portalu do novog tekstualnog javljanja, možete pratiti uživo šta se trenutno dešava na ulicama najvećih gradova Ukrajine:

 

22:55

Cijela Europa, uključujući Hrvatsku, solidarna je s ukrajinskim narodom i njihovom borbom za slobodu i vrijednosti koje svi mi dijelimo, poručio je u nedjelju navečer premijer Andrej Plenković u sklopu velikog koncertnog maratona za Ukrajinu.

“Dragi ukrajinski i poljski prijatelji, Ukrajina je žrtva ruske agresije”, poručio je hrvatski premijer na Twitteru.

“Cijela Europa, uključujući nas u Zagrebu u Hrvatskoj, izražava snažnu solidarnost s ukrajinskim narodom i njihovom borbom za slobodu”, kazao je Plenković.

 

22:40

Više od 2.25 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u Poljsku od početka ruske invazije prije više od mjesec dana. Poljska granična straža kaže da je broj prelazaka granice u posljednje vrijeme opao, ali da je u subotu došlo do blagog porasta.

22:20

 



 

22:00

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe kaže da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao tražiti da Ukrajinu podijeli na dva dijela - poput Sjeverne i Južne Koreje.

21:50

Više ukrajinskih medija piše o napadima diljem zemlje. Pišu o ruskim projektilima koji su pogodili više gradova. Sirene za zračnu uzbunu čuju se u Kijevu i Lavovu.

21:20

Ukrajina je spremna razgovarati o tome da prihvati status neutralne države kao dio mirovnog sporazuma s Rusijom, ali za to treba garancija treće strane i potvrdu na referendumu, rekao je u nedjelju predsjednik Volodimir Zelenski.

20:50

Ruske vlasti blokirale su danas njemački list Bild, u sklopu svojih napora da kontrolišu informacije o sukobu u Ukrajini.

Ruski regulator za medije Roskomnadzor objavio je da je blokirao stranicu njemačkog lista na zahtjev tužioca.

Instagram i Facebook stranice Bilda su već blokirane u Rusiji nakon što je Roskomnadzor naveo da se te stranice koriste za pozivanje na nasilje protiv ruskih vojnika.

20:45

 



 

20:30

Lider odbora Dume po pitanju odnosa postsovjetskih republika Leonid Kalašnjikov smatra da sada nije pravo vrijeme za održavanje referenduma u statusu Luganska i pripojenju Rusiji.

"Mislim da sada nije pravi trenutak za to. Za sada nema potrebe brinuti se o takvim pitanjima, kada se sudbina odlučuje na frontu", rekao je danas za rusku novinsku agenciju TASS.

Separatistički čelnik Luganska Leonid Pasečnik rekao je ranije novinarima da bi se u Lugansku u bliskoj budućnosti mogao održati referendum o pridruživanju Rusiji na kojem će se njeni stanovnici izjasniti o tome.

19:45

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dao je veliki intervju za najmanje četiri ruska medija (Meduza, ugašeni Tv Dožd, Novaja Gazeta i specijalni korespondent Kommersanta).

U intervjuu koji traje više od 90 minuta govorio je o ruskoj invaziji na njegovu zemlju. No, vrlo brzo javili su se ruski medijski regulatori koji su zabranili objavu razgovora rekavši kako nije dopušteno emitirati intervjue sa Zelenskim.

19:20

19:00

Nakon razgovora između turskih i ukrajinskih prvih dama Emine Erdogan i Olene Zelenske, Turska je primila i u Antaliji zbrinula 159 siročadi iz ratom pogođene Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Supruge turskih i ukrajinskih predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Volodimira Zelenskog razgovarale su o situaciji u kojoj se nalaze djeca u sirotištima u Ukrajini, a Zelenska je zatražila pomoć od Turkiye.

Zvaničnici ukrajinske ambasade u Ankari informirali su resorna turska ministarstva o teškom položaju djece bez roditelja u Ukrajini.

Zajedničkim naporima ministarstava, ukupno je 185 ljudi, uključujući 26 službenika za njegu, evakuisano iz Ukrajine preko Poljske i zbrinuto u tursku južnu provinciju Antaliju.

18:40

Gotovo polovina Ukrajinaca od 18 do 55 godina spremna je izravno sudjelovati u borbama protiv ruske agresije, pokazuje anketa norveškog instituta koji je ocijenio da je motiviranost nevjerojatno visoka.

Oko 70 posto ispitanih muškaraca i oko 30 posto žena reklo je da je spremno boriti se, pokazuje anketa čije je rezultate objavio Institut za istraživanje mira u Oslu uz pomoć mjesne agencije za istraživanje javnog mišljenja Info Sapiens.

Potonja je ispitala više od 1.000 Ukrajinaca u dobi za mobilizaciju, sa zadaćom da izradi reprezentativan uzorak, unatoč teškoćama u provedbi ankete usred rata.

18:20

Požar u blizini nuklearne elektrane Černobil zahvatio više od 10.000 hektara šuma.

"U zoni isključenja u blizini nuklearne elektrane Černobil gori više od 10.000 hektara šuma. Zabilježen je 31 požar, što dovodi do povećanja razine radioaktivnog onečišćenja zraka", navela je Ljudmila Denisova, povjerenik za ljudska prava ukrajinskog parlamenta.

18:00

Grad Volnovaha jedan je od gradova koji je pretrpio najveće razaranje od početka ruskog napada na Ukrajinu.

Nekada mirni gradić i jedan od 18 distrikta ukrajinske Donjecke oblasti, Volnovaha je od 11. marta pod kontrolom ruske vojske i proruskih separatista iz Donjecka.

Gradić sa populacijom od oko 22.000 stanovnika se našao na meti žestokih ruskih napada jer je u njemu bila smještena administracija distrikta. Za četiri dana rata Volnovaha je postala poprište velike humanitarne krize, a za sedam dana je oštećeno 90 posto objekata u tom mjestu.

17:30

17:15

Ruske jedinice povlače se iz sjeverne Ukrajine u Bjelorusiju, saveznicu Rusije, kako bi dopunile zalihe i u svoje redove uključile nove vojnike, objavio je Glavni stožer ukrajinske vojske.

Navode da su mnoge ruske postrojbe pretrpjele velike gubitke i prijeko im je potrebna hrana, gorivo i streljivo. Ranjeni vojnici također se evakuiraju u Bjelorusiju.

17:00

Ukrajina i Rusija će od sutra pa do srijede pregovore voditi u Turskoj, javlja Sky News.

Ukrajina je za ranije pregovore rekla da su bili "vrlo teški".

16:45

16:15

Ujedinjene nacije (UN) saopćile su kako je tokom rusko-ukrajinskog rata u Ukrajini poginulo najmanje 1.119 civila, a ranjeno 1.790, javlja Anadolu Agency (AA).

UN-ov Visoki komesarijat za izbjeglice (UNHCR) saopćio je podatke i o broju raseljenih zbog dešavanja u Ukrajini.

Navedeno je kako je od 24. februara do 26. marta iz Ukrajine u susjedne zemlje izbjeglo 3.821.049 osoba, a više od polovine njih u Poljsku.

15:50

15.26

Indija će vjerojatno nastaviti uvoziti koksni ugljen iz Rusije, prenosi Reuters.

Indijski ministar za čelik Ramchandra Prasad Singh rekao je da Indija "ide u smjeru uvoza koksa iz Rusije". Indija planira udvostručiti uvoz ruskog koksa, ključnog sastojka u proizvodnji čelika, rekao je ministar. 

Indija je glavni kupac ruskih proizvoda, od robe do oružja, te je bila suzdržana kad se u UN-u glasalo o osudi ruske invazije na Ukrajinu.

15.16

Ruske ambasade diljem svijeta često staju u odbranu ruske verzije zbivanja u Ukrajini te u svojim saopćenjima ili objavama znaju kritizirati javne osobe koje oštro istupaju protiv ruske invazije.

Slično se dogodilo i s ruskom ambasadom u Hrvatskoj, koja je poslala otvoreno pismo profesoru Davorinu Lapašu s Katedre za međunarodno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta. Naime, Lapaš je prije sedmicu za Večernji list komentirao Putinov napad na Ukrajinu te rekao da se radi o jednom od najtežih zločina u međunarodnom pravu.

Ruski ambasador Andrej Nesterenko je stoga prije par dana reagirao na Lapašove izjave i u pismu naveo da je "užasnut njegovim procjenama i zaključcima".
14.51

Portparol ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da "Rusija nastavlja s naporima da potkopa ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet".

Dodao je da "lažni referendumi koje Rusija planira održati u okupiranim teritorijima nemaju nikakvog pravnog temelja".

14.37

Rusija blokirala pristup portalu Bilda, najčitanijih njemačkih novina, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti. Razlog se - ne navodi.

Zahtjev za blokiranjem pristupa Bildu u Rusiji stigao je na zahtjev ureda glavnog ruskog tužitelja, a državni regulator Roskomnadzor odobrio je zahtjev i proveo ga u djelo, javlja RIA.

14.17

Papa Franjo je danas osudio mučeništvo Ukrajine i "barbarsku i svetogrdnu" rusku agresiju na tu zemlju.

"Prošlo je više od mjesec dana otkad je počela agresija na Ukrajinu, otkad je počeo ovaj okrutni i besmisleni rat, koji je, poput svakoga rata, neuspjeh za sve, za sve nas", rekao je Sveti Otac nakon nedjeljnog Angelusa.

13.43

Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski kazao je kako Ukrajina treba samo jedan posto aviona i tenkova koje ima NATO i da 31 dan čekaju tu pomoć.

Zelenski se u videoporuci obratio NATO-u i Rusiji, pozivjući zapadne zemlje da pošalju teško naoružanje za odbranu Ukrajine protiv Rusije.

”Vrlo je jasna cijena te sigurnosti: avioni, tenkovi i sistemi zračne odbrane za Ukrajinu. To je oružje koje naši partneri imaju, a koje samo skuplja prašinu kod njih”, naglasio je Zelenski.

12.45

Rusija pokušava podijeliti Ukrajinu na dva dijela kako bi stvorila regiju pod kontrolom Moskve nakon što nije uspjela zauzeti cijelu zemlju, rekao je šef ukrajinske obavještajne službe Kirilo Budanov.

"Pokušavaju stvoriti Sjevernu i Južnu Koreju u Ukrajini", rekao je Budanov.

Dodao je da će Ukrajina uskoro pokrenuti gerilske akcije na teritoriju pod ruskom okupacijom.

11.38

Lider samozvane Luganske Narodne Republike, odmetnute ukrajinske regije kojom upravljaju proruski separatisti, a čiju neovisnost priznaje samo Rusija, u nedjelju je najavio mogućnost organiziranja referenduma o priključenju te regije Ruskoj Federaciji.

"Mislim da će vrlo brzo na teritoriju republike biti održan referendum na kojem će narod iskoristiti svoje apsolutno ustavno pravo i iznijeti svoje mišljenje o ulasku u Rusku Federaciju.

Uvjeren sam da će to biti upravo tako", izjavio je Leonid Pasečnik, kojeg su citirali ruski državni mediji.

11.00

Američki šef diplomacije Antony Blinken je u razgovoru s novinarima rekao da "Amerika nema strategiju promjene režima u Moskvi".

Blinkena su novinari zamolili da prokomentira jučerašnju izjavu američkog predsjednika Joea Bidena, koji je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin "ne može ostati na vlasti"

"Mislim da je predsjednik, što je sinoć pojasnila i Bijela kuća, rekao da Putin ne može imati ovlasti da pokrene rat ili agresiju protiv Ukrajine ili bilo koga drugoga", rekao je Blinken.

09.15
Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da su za danas dogovorena dva humanitarna koridora za evakuaciju civila.

Predviđeno je da tim koridorima budu evakuirani civili iz Luhanska i Donjecka, a uključuju ljude koji će automobilima napustiti Mariupolj, rekla je Vereščuk.

08.26

Ruski predsjednik Vladimir Putin povodom dana Nacionalne garde obratio se vojnicima koji ratuju u Ukrajini te im poručio da "borba uključuje povećani rizik", javlja ruska državna novinska agencija TASS.

"Čestitam vam Dan ruske Nacionalne garde. Nacionalna garda, koja je utemeljena prije šest godina, postala je nezamjenjiv i pouzdan dio državnog sistema koji osigurava vladavinu prava i provođenje zakona te zaštitu prava i interesa naših građana", rekao je, između ostalog, Putin.

08:20

Vadim Denisensko, savjetnik ukrajinskog ministra vanjskih poslova, rekao je da ruske snage počinju uništavati ukrajinska skladišta hrane i goriva.

To znači da će ukrajinska vlada morati disperzirati zalihe hrane i goriva u budućnosti, navodi.

 

07:45

Černihiv, grad na sjeveru Ukrajine, opkolile su ruske snage. Gradonačelnik je jutros rekao da je u gradu 44 teško ranjenih ljudi, od čega je troje djece, koji ne mogu biti evakuirani.

Sky News javlja kako raste strah da bi Černihiv, koji se odupire ruskim napadima od ranih dana invazije, mogao postati novi Mariupolj.

Černihiv nije daleko od granice s Bjelorusijom. Nalazi se na putu koja povezuje Bjelorusiju s ukrajinskim glavnim gradom Kijevom. Potpuno je opkoljen, a stanovnici koji ne mogu pobjeći moraju se, osim s ruskim granatiranjem, nositi i s nestankom struje i pitke vode.

07:15

Ukrajinska policija jučer je uhapsila muškarca koji je osumnjičen za špijunažu. Regionalni guverner Maksim Kozicki rekao je da je muškarac snimio raketu koja leti prema cilju u Lavovu te trenutak udara.

Na njeegovom telefonu policija je našla i fotografije kontrolnih tačaka ukrajinskih sigurnosnih snaga u regiji.

Kozicki je rekao da su otkrili kako su fotografije poslane na dva ruska telefonska broja.

07:10

Američki State Department objavio je da će u Ukrajinu poslati dodatnu pomoć vrijednu 100 miliona dolara.

Šef diplomatije SAD Anthony Blinken naveo je da pomoć uključuje "oklopna vozila i opremu za ukrajinsku graničnu i nacionalnu policiju, koja je na prvoj liniji odbrane i štiti civile od Putinove brutalne agresije"

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije