SAD / Joe Biden se oprostio od Boba Dolea: "Bio je čovjek kojem se Amerikanci dive"

05. 12. 2021. u 20:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Bivši Republikanski senator, višestruki predsjednički kandidat, heroj iz Drugog svjetskog rata i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Robert Bob Dole preminuo je danas u 98 godini.

Vijest o njegovoj smrti uzrokovala je mnogo reakcija, a oglasio se i predsjednik SAD-a Joe Biden.

"Bob Dole je bio čovjek kojem se Amerikanci dive. Imao je nepogrešiv osećaj poštenja i časti. Neka ga Bog blagoslovi, i neka se naš narod za sva vremena oslanja na njegovo naslijeđe pristojnosti, dostojanstva, dobrog raspoloženja i patriotizma", napisao je na Twitteru Biden. 

Dugogodišnji republikanski senator iz Kansasa bio je predsjednički kandidat svoje stranke 1996, ali nije uspio protiv demokrata Billa Clintona.

Dole je prošao klasični američki put od siromaštva Velike depresije 30-tih godina prošlog stoljeća, kroz Drugi svjetski rat do hodnika američkih institucija vlasti.

Dole je Bosnu i Hercegovinu posjetio nakon rata, tačnije 1997. godine kada je poslao poruku kako se Bosni i Hercegovini mora obezbijediti stabilan i pravedan mir.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA