In memoriam / Preminuo senator Bob Dole, nosilac priznanja ''Ključ Grada Sarajeva''

05. 12. 2021. u 18:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Bivši američki senator i predsjednički kandidat Bob Dole (98) umro je u nedjelju, objavila je Fondacija njegove supruge na Twitteru.

Dole je umro u snu, objavila je Fondacija Elizabeth Dole.

U februaru je bilo objavljeno da mu je dijagnosticiran rak pluća u odmaklom stadiju i da će početi s liječenjem.

"Tužna srca javljamo da je senator Robert Joseph Dole jutros umro", saopćeno je iz Fondacije.

"Vjerno je služio SAD-u 79 godina".

Dugogodišnji republikanski senator iz Kansasa bio je predsjednički kandidat svoje stranke 1996, ali nije uspio protiv demokrata Billa Clintona.

Dole je prošao klasični američki put od siromaštva Velike depresije 30-tih godina prošlog stoljeća, kroz Drugi svjetski rat do hodnika američkih institucija vlasti, podsjeća Reuters.

Dole je Bosnu i Hercegovinu posjetio nakon rata, tačnije 1997. godine kada je poslao poruku kako se Bosni i Hercegovini mora obezbijediti stabilan i pravedan mir.

"Pozivamo predsjednika Clintona da osigura da svi ratni zločinci u bivšoj Jugoslaviji budu uhapšeni i izvedeni pred lice pravde. Danas smo ovdje da kažemo da ima još mnogo toga da se uradi kako bi se postigao stabilan i pravedan mir za Bosnu. Ako ih ne uhapsimo, rizikujemo milijarde dolara ulaganja i naš utjecaj kao najveće zemlje na svijetu", rekao je tada Dole. 

2019. godine je na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, donesena jednoglasna odluka da se priznanje ''Ključ Grada Sarajeva'' dodijeli Dole. 

Bob Dole, nosilac priznanja  - undefined

Grad Sarajevo: Bob Dole, nosilac priznanja Ključ Grada Sarajeva


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)