Inicijative / Gradskom vijeću će biti predloženo da Bob Dole dobije Ključ Sarajeva

16. 07. 2019. u 12:37:00 E. H.

Shares: 11

Iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva danas su obavijestili da će se hitna sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva održati u srijedu 17. jula 2019. godine u 10.00 sati, u Vijećnici.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sutra će predložiti da se Bobu Dolu dodijeli priznanje Ključ Sarajeva.

Abdulah Skaka - undefined

Foto: Grad Sarajevo: Abdulah Skaka

Podsjećamo, inicijativu je ranije podnio i vijećnik Nuko Grebović.

Američki senator Bob Dole jedan je od najvažnijih ličnosti u izgradnji čvrstih prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine, posebno Sarajeva kao glavnog grada sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ugledni republikanski političar iz Kanzasa tokom svoje cijele političke karijere bio je vezan za našu zemlju i grad. Posebno u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i u godinama rekonstrukcije i obnove. U tom periodu Dole je bio snažni zagovornik vojne intervencije koja bi zaustavila rat i razaranje u Bosni i Hercegovini“, navodi se između ostalog u obrazloženju ovog prijedloga.

Prema relevantnim studijama, upravo Dolov angažman u Senatu i pritisak koji je vršio na tadašnju demokratsku administraciju, bili su presudni u odluci bivšeg predsjednika SAD Bila Clintona da, zajedno sa NATO snagama, pokrene vojnu intervenciju u BiH.

„Pored toga, Dole je vrlo jasno i precizno javno okarakterizirao događaje u BiH kao agresiju i genocid. Njegov doprinos kao predsjednika Međunarodne komisije za nestale bio je nemjerljiv u prvim godinama intenzivne potrage i identifikacije žrtava ratnih zločina. Dole je u više navrata posjećivao Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, a njegov snažan politički glas kao bivšeg lidera većine u američkom kongresu podsticao je reforme i napredak Sarajeva i cijele države u protekle dvije decenije“, pojašnjeno je.

Dole je jednom prilikom građanima Sarajeva kazao „osjećam privilegiju i povezanost sa vašim gradom koji je preživio genocid, najtamniji period u historiji Evrope od Drugog svjetskog rata“.

„Vaša hrabrost, solidarnost i otpor zlu bila su inspiracija ljudima širom svijeta. Iskreno se nadam da svijet više nikada neće svjedočiti takvom hororu, da smo svi izvukli pouke iz dešavanja u Bosni i da ćemo djelovati odlučnije kako bismo u budućnosti spriječili agresiju“, govorio je Dole građanima Sarajeva.

Bob Dole - undefined

Foto: EPA-EFE: Bob Dole

Podsjećamo, Dole je dobitnik niza priznanja za doprinos i zalaganje za BiH uključujući i priznanje Počasni građanin Kantona Sarajevo koje mu je dodijeljeno 2014. godine.

„Međutim, priznanje Ključ Sarajeva, bila bi kruna i najbolji način da se Sarajevo kao glavni grad BiH, simbolično oduži senatoru Dolu za nesebičnu pomoć, zalaganje i borbu za istinu koja nam je bila nerijetko važnija od humanitarnog angažmana. Senator Dole je legenda američke politike s kraja 20. stoljeća, jedan od rijetkih političara tog kalibra koji je od samog početka bio zastupnik odlučnog protivljenja zločinu i agresiji te napretku i prosperitetu BiH kao države i Sarajeva kao glavnog grada“, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga.

NEMA KOMENTARA