Brdo Fortica / Abdulah Skaka poklonio ramazanski top Gradu Mostaru

15. 05. 2018. u 16:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na brdu Fortica tik uz jarbol sa zastavom Bosne i Hercegovine postavljen je ramazanski top, koji je Gradu Mostaru poklonio gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka.

Ovim topom će se oglašavati vrijeme iftara.

''Muslimani, Bošnjaci danas, tj. sutra ulaze u sveti mjesec Ramazan, koji je poseban u vjerovanju kod muslimana s jedne strane, a s druge strane tu ima tradicijske vrijednosti. Ovaj top obilježava završetak posta i početak iftara, i to je tradicija koja se vezuje za Grad Sarajevo, tako da na ovaj način želimo, pored vjerske dimenzije obogatiti i turističku ponudu grada Mostara, koji je jedan od najposjećenijih gradova u BiH'', rekao je za medije Skaka.

Dodao je kako je ovo odluka Grada Sarajeva da se ponaša liderski i da podržava druge u kapacitetima u kojima je to moguće, te da Sarajevo bude partner svim gradovima u budućnosti.

''Ovaj projekt je koštao oko 5.000 KM, mi smo ručno rađene topove koji su posebno namjenski pravljeni za ovu stvar poklonili Novom Gradu Sarajevo, Travniku, Mostaru i želja nam je da do kraja naše administracije svi veći gradovi u BiH imaju ovakav top kako bi na simboličan način obilježili ovaj važan trenutak za vjernike'', dodao je.

Uz političke dužnosnike iz Sarajeva svečanosti primopredaje dodjele gravirane pločice – 'Poklona Grada Sarajevo', nazočili su Izet Šahović, predstavnik Grada Mostara, predstavnik Medžlisa IZ i glavni imam, te predstavnik isporučitelja topova.

Inače, sarajevski gradonačelnik donirao je ranije novac i za postavljanje jedne od najvećih zastava BiH na brdu iznad Mostara, te za uređenje Partizanskog spomen groblja.

Novac je osiguran iz proračunskih rezervi.

NEMA KOMENTARA