Zvanično: Sutra potpisivanje ugovora za obnovu Olimpijskog muzeja

Radiosarajevo.ba
Zvanično: Sutra potpisivanje ugovora za obnovu Olimpijskog muzeja
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH / Vila Mandić ili Olimpijski muzej Sarajevo

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka će u srijedu, 16. maja, u 12.00 sati svečano potpisati ugovor o obnovi Olimpijskog muzeja između Olimpijskog komiteta BiH i izvođača radova. Potpisivanje ugovora je planirano u Vili Mandić – Olimpijskom muzeju u Petrakijinoj ulici.

Grad Sarajevo je još prošle godine inicirao rekonstrukciju ovog nacionalnog spomenika BiH i jednog od najreprezentativnijih arhitektonskih objekata austrougarskog kulturnog nasljeđa.

Očekuje se da Olimpijski muzej u novom ruhu dočeka sportiste i goste na Europskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF-u), čiji će domaćini biti Sarajevo i Istočno Sarajevo u februaru iduće godine.

Prije nekoliko godina smo pisali o značaju i konceptu ovog muzeja koji je izgrađen 1903. godine za poznatog sarajevskog advokata i političara, doktora Nikolu Mandića. Autor projekta je arhitekta Karl Paržik koji u duhu historicizma projektira stambeni objekat po uzoru na luksuzne evropske vile iz istog perioda.  Na dan otvaranja Olimpijade u Sarajevu, 8. februara 1984. godine, u objektu je otvoren Muzej XIV zimskih olimpijskih igara, ideja je bila da se tu afirmiraju sport i umjetnost.

Na samom početku rata u BiH, tačnije 27. aprila 1992. godine, bila je  jedna od prvih kulturnih institucija, pored Orijentalnog instituta i Nacionalne biblioteke, koja je bila granatirana i uništena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije