Počela prva bh. konferencija o ženama u medijima, njihovom položaju i zaštiti

V. A. Z.
Počela prva bh. konferencija o ženama u medijima, njihovom položaju i zaštiti
FOTO: Radiosarajevo.ba / Počela prva bh. konferencija o ženama u medijima, njihovom položaju i zaštiti

Sve češći napadi na novinarke, kršenje ljudskih i ženskih prava, napadi koji često nisu vidljivi, ali atakuju na integritet novinarki, razlog su pokretanja prve konferencije u BiH na ovu temu.

Tim povodom, u Sarajevu je počela Konferencija “Položaj i zaštita novinarki u bosanskohercegovačkim medijima”, koju organiziraju Udruženje/udruga BH novinari u saradnji sa Misijom OSCE u BiH i organizacijom Civil Rights Defenders.

Bilo da se radi o ofline ili online sferi, ovakve napade ne treba promatrati kao privatni problem žrtve, već napad na civilna i profesionalna prava žena koje rade u medijima.

Broj žena koje učestvuju u proizvodnji vijesti razlikuje se od zemlje do zemlje. Manji je od broja muškaraca, ali je, ipak, primjetno da žene sve više rade kao novinarke, reporterke i prezenterke vijesti. Nasuprot tome, zastupljenost žena na visokim upravljačkim pozicijama u medijima izrazito je mala i ona je ispod 30 posto na globalnom nivou.

Istraživanje BH novinara je pokazalo kako je udio žena na pozicijama direktorice u medijima u BiH 25,3 posto, a muškaraca 74,7. Najlošija rodna struktura je na direktorskim pozicijama u televizijskom sektoru, gdje žene zauzimaju samo 15,8 posto direktorskih mjesta.

Žene se nalaze na trećini svih analiziranih pozicija glavnih i odgovornih urednika/ca u medijima, a udio muškaraca iznosi dvije trećine. Najviše žena na pozicijama glavne i odgovorne urednice je u radijskom sektoru (44,7%), a najmanje u online medijima, gdje žene čine 21,7 posto imenovanih na tim pozicijama.

Istraživanje je potvrdilo rodni disbalans na štetu žena, pogotovo u upravljačkim medijskim strukturama i na uredničkim pozicijama, Ipak, postojeći zakonodavni okvir za ravnopravnost spolova, zajedno s visoko izraženim entuzijazmom žena za obrazovanjem, pružaju nadu da je moguće urediti medijski sektor na principima rodne ravnopravnosti.

Sudionici prve konferencije u BiH o položaju i zaštiti žena u bh. medijima, pokušat će dati odgovor na pitanje o modelima i mogućnostima uređenja medijskog sektora u skladu s rodnom ravnopranosti, kao i većoj zastupljenosti žena na upravljačkim i uredničkim pozicijama u medijima.

Konferenciju je otvorio ambasador Bruce Berton, šef misije OSCE u BiH. U uvodnom govoru, ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg, istaknuo je da je rodna ravnopravnost jedna od ključnih tema u politici njegove zemlje.

“Svjetski pokret #MeToo dokaz je da ugrožavanje položaja žene problem koji je prisutan u mnogim državama i sektorima. Rodna ravnopravnost je pitanje stanja svijesti svake osobe. Zaštita žena u medijima je ključna kako bi se održala objektivnost medija” istaknuo je Hagelberg.

Marko Divković, predsjednik Udruženja novinara, iznio je frapantan podatak da je u prošloj godini zabilježeno pedeset napada na novinarke. Ali ima i veliki broj napada koji nisu prijavljeni.

“Ti napadi često nisu fizičke prijetnje ali jesu degutantni napadi na čast, igled, prijetnje protiv porodice i fitičkog integriteta žene” naglasio je Divković.

Važno je da ovakve napade tretiramo kao napade na civilna prava tih osoba, a ne kao privatni problem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije