Dok narod baca, ronioci čiste bh. rijeke od smeća

Radiosarajevo.ba
Dok narod baca, ronioci čiste bh. rijeke od smeća
I ove godine, pod vodstvom Ronilačkog kluba Bosna, nastavlja se veliki projekat "Zajedno za čiste vode Bosne I Hercegovine".

Pet akcija čišćenja rijeka i jezera, u svrhu održavanja što čišćeg okoliša, rezultat je uspješne akcije u kojoj su mogli sudjelovati i svi kupci Persil, Silan i Somat proizvoda u Bingo prodavaonicama.

Uz podršku brojnih građana, ronilački klub Bosna iz Sarajeva već 19. maja započet će s prvom od pet akcija čišćenja. Prva lokacija na kojoj će se čistiti je rijeka Željeznica kod Trnova, a nakon toga uslijedit će čišćenja na lokacijama: Boračko jezero, Ramsko jezero i Plivsko jezero. Veliko finale i završnica projekta “Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine” održat će se u prvoj polovici juna na Malom Plivskom jezeru kod Jajca.

  • Rijeka Željeznica – Trnovo                             19.05.2018.
  • Boračko jezero                                                26.05.2018.
  • Ramsko jezero                                                27.05.2018.
  • Plivsko jezero                                                  03.06.2018.
  • Malo Plivsko jezero                                      završna akcija

O važnosti projekta govori činjenica da je samo prošle godine u akcijama čišćenja sudjelovalo oko 130 ronioca, a izronjeno je i zbrinuto više od 600 vreća otpada, uglavnom plastike, boca i gume.

Ronilački klub Bosna poznat je po predanom radu i brojnim akcijama kad je u pitanju zaštita i očuvanje voda. Njihovo je djelovanje rezultat predanog i stručnog rada članova, koji svojim entuzijazmom prednjače u segmentu očuvanja okoliša i razvoju sportskih aktivnosti. Projekt “Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine” od velikog društvenog značaja pokrenut je krajem 2014. godine kako bi se ukazalo na problem onečišćenosti rijeka u Bosni i Hercegovini i potaknulo javnost na ekološko djelovanje i zaštitu okoliša. Zajedničkim akcijama čišćenja, ronilački klub Bosna te kompanije Henkel i Bingo, žele pomoći u očuvanje čistoće voda za bolje sutra.

Ovaj veoma bogat program je rezultat predanog i stručnog rada članova Ronilačkog kluba Bosna,koji svojim entuzijazmom prednjače u segmentu očuvanja okoliša i razvoju sportskih aktivnosti. U podvodnim Eko akcijama čišćenja jezera i rijeke, učešće će uzeti preko 30 ronilaca iz BiH i zemalja iz regije.

O Ronilačkom klubu Bosna

Dosadašnje aktivnosti RK „Bosna“ su uključivale organizaciju stažnih i trenažnih ronjenja, kurseva za početnike i naprednih CMAS ronilačkih kurseva. Klub je učestovovao u mnogobrojnim spasilačkim akcijama, akcijama za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, te čišćenju korita rijeka i jezera (Neretva, Drina, Vrbas, Boračko jezero, Prokoško jezero…).

Pored organizacije ekoloških akcija čišćenja, klub je organizirao i učestvovao u snimanju više filmova podvodne tematike koji za cilj imaju edukaciju i promociju zaštite vodene sredine.

Danas ronilački klub “Bosna” broji preko 110 aktivnih članova i 9 sekcija kluba koja se bave aktivnostima usmjerenim ka razvoju i promociji ronjenja kao sporta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije