Abdulah Skaka: Bob Dole želi da ponovo posjeti Sarajevo, SAD će pomoći BiH

Radiosarajevo.ba
Abdulah Skaka: Bob Dole želi da ponovo posjeti Sarajevo, SAD će pomoći BiH
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Abdulah Skaka

Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić uručili su danas Ključ Grada Sarajeva bivšem kandidatu za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i dugogodišnjem republikanskom lideru u Senatu, Bob Doleu na svečanosti u njegovoj rezidenciji u Washingtonu DC.

Skaka i Gavrić uručili Ključ Sarajeva Bobu Dolu: On obećao pomoć BiH

“Ovo je najveće priznanje koje je Gradsko vijeće Sarajeva, a na osnovu mog prijedloga, dodijelilo senatoru Doleu. Ono što je važno jeste da mi imamo jednu vrstu institucionalnog pamćenja i da ne zaboravljao sve one koji su bili s nama, posebno u ovom najtežem periodu za naš grad i državu BiH od 1992. do 1995. godine”, kazao je za Radiosarajevo.ba Skaka.

Skak i Gavrić uručili Ključ Grada Sarajeva Bobu Dolu - undefined

Foto: Grad Sarajevo: Skaka i Gavrić uručili Ključ Grada Sarajeva Bobu Dolu

Američki senator Bob Dole jedan je od najvažnijih ličnosti u izgradnji čvrstih prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine, posebno Sarajeva kao glavnog grada sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Zanimljivo, Ključ Grada Sarajeva Doleu je uručen tokom obilježavanja njegovog 96. rođendana.

Senator Dole je izrazio želju da ponovo posjeti Sarajevo.

“Budući smo prisustvovali njegovom rođendanu, ja sam predložio da iduće godine organizujemo rođensku zabavu upravo u Sarajevu, pa smo se svi malo nasmijali”, prenio nam jeSkaka atmosferu iz DC-ja.

Skaka je posebno naglasio poruku Dolea da će Sjedinjene Američke Države pomoći BiH, jer “mi u BiH to zaslužujemo”.

“To smatram najvažnijom porukom, dakle, da će pomoći BiH i da su oni uz BiH. Lično smatram da najveće zasluge koje ima Vlada SAD-a, odnosno State Department, dolaze zahvaljujući odnosu senatora Dolea prema BiH. I ovo priznanje je jedan vid zahvale za sve što je učinio za nas”, rekao je Skaka.

Robert Džozef „Bob“ Dole je penzionisani američki senator iz savezne države Kansas, koji je tu funkciju obavljao u periodu od 1969. – 1996., a jedno vrijeme je bio i vođa većinske parlamentarne grupe u Senatu. Bob Dole je bio i kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 1996., te kandidat za potpredsjednika na izborima 1976.

Dole je vrlo jasno i precizno javno okarakterizirao događaje u BiH kao agresiju i genocid. Njegov doprinos kao predsjednika Međunarodne komisije za nestale bio je nemjerljiv u prvim godinama intenzivne potrage i identifikacije žrtava ratnih zločina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije