Skaka i Gavrić uručili Ključ Sarajeva Bobu Dolu: On obećao pomoć BiH

Radiosarajevo.ba
Skaka i Gavrić uručili Ključ Sarajeva Bobu Dolu: On obećao pomoć BiH
Foto: Grad Sarajevo / Skaka i Gavrić uručili priznanje senatoru Bobu Dolu

Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić uručili su danas Ključ Grada Sarajeva bivšem kandidatu za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i dugogodišnjem republikanskom lideru u Senatu, Bob Dolu na svečanosti u njegovoj rezidenciji.

"Sjedinjene Američke Države će pomoći BiH, jer vi to zaslužujete“, rekao je Dol zahvaljujući na priznanju.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na prijedlog gradonačelnika dodijelilo važno priznanje. Američki senator Bob Dol jedan je od najvažnijih ličnosti u izgradnji čvrstih prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine, posebno Sarajeva kao glavnog grada sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Da nije bilo cijenjenog senatora Boba Dola, veliko je pitanje kako bi danas izgledala Bosna i Hercegovina i njen glavni grad. Sa posebnim zadovoljstvom sam uručio ključeve našeg grada kao znak zahvalnosti za sve što je Dol uradio za našu zemlju, a uradio je mnogo”, dodao je gradonačelnik. Priznaje je uručeno na svečanosti povodom 96. rođendana.

Tokom razgovora, legendarni američki senator poručio je kako SAD ostaju predane napretku i razvoju BiH.

Dol je vrlo jasno i precizno javno okarakterizirao događaje u BiH kao agresiju i genocid. Njegov doprinos kao predsjednika Međunarodne komisije za nestale bio je nemjerljiv u prvim godinama intenzivne potrage i identifikacije žrtava ratnih zločina.

Priznanje Ključ Sarajeva je kruna i najbolji način da se Sarajevo kao glavni grad BiH, simbolično oduži senatoru Dolu za nesebičnu pomoć, zalaganje i borbu za istinu koja nam je bila nerijetko važnija od humanitarnog angažmana.

Robert Džozef „Bob“ Dol je penzionisani američki senator iz savezne države Kansas, koji je tu funkciju obavljao u periodu od 1969. – 1996., a jedno vrijeme je bio i vođa većinske parlamentarne grupe u Senatu. Bob Dol je bio i kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 1996., te kandidat za potpredsjednika na izborima 1976.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije