Joe Biden predstavio plan vakcinacije Amerikanaca

0
Radiosarajevo.ba
Joe Biden predstavio plan vakcinacije Amerikanaca
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden jučer je izjavio da im je cilj cijepiti 70 posto odraslih Amerikanaca barem prvom dozom protiv COVID-19 do 4. jula, praznika Dana nezavisnosti, te je rekao da će vlada cijepiti djecu od 12 do 15 godina čim to bude dopušteno.

Predsjednik, koji je borbu protiv koronavirusa učinio ključnim prioritetom svoje administracije, ranije je najavio da bi 4. jula mogao biti datum za prva okupljanja Amerikanaca u malim skupinama kako bi proslavili praznik i kao signal povratka u normalu u pandemiji, piše Hina.

Bidenov cilj uzima u obzir novi izazov oko cijepljenja, koji nije neočekivan, činjenicu da ima puno onih koji se još oko toga dvoume.

Američki predsjednik rekao je da će se njegova administracija usredotočiti na cijepljenje ljudi u ruralnim područjima, koristeći manja mjesta jer su mjesta za masovno cijepljenje zatvorena.

"Sad kad imamo zalihu cjepiva, usredotočeni smo na to da što više Amerikanaca uvjerimo da se pojave i dobiju cjepivo, koje im je dostupno", rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući, najavljujući svoj cilj.

"Ako uspijemo u tom naporu, onda će Amerikanci poduzeti ozbiljan korak prema povratku u normalu", dodao je.

Bidenov novi cilj uključuje 160 miliiona odraslih osoba u potpunosti cijepljenih do 4. jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije