Joe Biden podiže broj za ulazak izbjeglica na 62.500

0
Radiosarajevo.ba
Joe Biden podiže broj za ulazak izbjeglica na 62.500
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Američki predsjednik Joseph Biden odlučio je da povećava kvotu za prijem izbjeglica na 62.500 i zvanično nakon što se našao na udaru kritike obje stranke zbog kašnjenja sa ukidanjem ograničenja od 15.000 koje je uveo bivši predsjednik Donald Trump.

Biden je prošlog mjeseca proširio kriterijume za useljenje čime je ukinuo jednu prepreku za izbjeglice koje ulaze u SAD, a koje je postavio Trump, ali je odložio ukidanje godišnje granice što je izazvalo gnjev advokata izbjeglica i nekih demokratskih zakonodavaca, javlja Beta.

Joe Biden je u izjavi rekao da nova granica „briše historijski nizak broj koji je postavila prethodna administracija“, dodajući da Trumpova kvota nije odražavala američke vrijednosti kao nacije koja prima i podržava izbjeglice“.

„Važno je preduzeti ovu akciju danas kako bismo uklonili bilo kakvu dugotrajnu sumnju izbjeglicama širom svijeta koje su toliko pretrpjele i koje sa nestrpljenjem čekaju da njihovi novi životi počnu“, dodao je Biden.

Biden je rekao da je „tužna istina“ da SAD do kraja fiskalne godine u septembru neće dostići granicu od 62.500, s obzirom na pandemiju i ograničenja mogućnosti preseljenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije