Biden ispunio obećanje: Sto miliona Amerikanaca u potpunosti vakcinisano protiv korone

1
Radiosarajevo.ba
Biden ispunio obećanje: Sto miliona Amerikanaca u potpunosti vakcinisano protiv korone
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Sto miliona ljudi u potpunosti je vakcinisano protiv koronavirusa u Sjedinjenim Državama, objavile su američke zdravstvene vlasti i istaknule da je iza njih velika etapa.

"To znači da 100 miliona Amerikanaca osjeća olakšanje i mir”, izjavio je Jeff Zients, koordinator borbe protiv COVID-19 za Bijelu kuću, na konferenciji za novinare.

Radi se o oko 40 posto odraslog stanovništva i dvostruko više od potpuno vakcinisanih krajem marta, naglasio je.

Biden je obećao 200 miliona doza do stotog dana mandata. To je i ispunio.

Osoba se smatra u potpunosti vakcinisanom dvije sedmice nakon što je primila vakcinu ili dvije sedmice nakon što je primila drugu dozu, za one vakcine koje ih imaju dvije.

To je velik uspjeh za vladu Joea Bidena, koji je odlučno potaknuo kampanju vakcinisanja čim je stupio na vlast, a prošle sedmice je ispunio svoj cilj o iskorištenih 200 miliona doza do stotog dana mandata, javlja Hina.

Ipak, primijećeno je određeno usporavanje tempa vakcinisanja nakon vrhunca početkom aprila. Sve osobe koje se žele vakcinisati su vakcinisane, a sada treba uvjeriti neodlučnije i nesklonije, kao i one u ruralnim područjima.

U zemlji su odobrene tri vakcine – Pfizer/BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije